Topadviseur van Trump ingehuurd door Vleutens bedrijf

Het Vleutense bedrijf Inovo BV heeft Michael Flynn, een topadviseur van Donald Trump, ingehuurd om te lobbyen voor de uitlevering van Fethullah Gülen aan Turkije.

Fethullah Gülen
De 75-jarige Fethullah Gülen is een islamitische denker en geleerde die door Turkije wordt gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep van 15 juli jl. Gülen zelf ontkent zijn betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep. Verder wordt hij gezien als de geestelijk leider van de Gülenbeweging, een stroming van de Islam. Gülen heeft zijn leven al meer dan 55 jaar gewijd aan vrede, dialoog en onderwijs. Onderwijs voor iedereen en democratie zijn dan ook de belangrijkste speerpunten van de Gülenbeweging. De beweging heeft aanhangers vanuit de hele wereld en het aantal aanhangers wordt geschat op vijf tot tien miljoen. Vanuit de VS geeft Gülen leiding aan dit wereldwijd netwerk van volgelingen. Sinds 1999 woont Gülen in zelfopgelegde ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Volgens Erdogan zou Gülen geprobeerd hebben het Turkse regime omver te helpen. President Erdogan vindt dan ook dat hij bestraft moet worden.

Uitlevering van Gülen
Enkele dagen geleden heeft de Turkse premier Binali Yildirim al aan Trump gevraagd om Gülen aan Turkije uit te leveren. Nu lobbyt Turkije ook via Nederland voor de uitlevering van Gülen. De Amerikaanse nieuwspagina “The Daily Caller” onthulde dat Michal Flynn, oud-directeur van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst, een topadviseur van Trump en mogelijke de nieuwe minister van Veiligheid, door het Vleutense bedrijf Inovo BV is ingehuurd om voor de uitlevering van Gülen aan Turkije te lobbyen. Flynn zelf schreef in een opinieartikel in “The Hill”, een veelgelezen krant in Washington, dat Turkije een bondgenoot is die de hulp van de VS nodig heeft en omschreef Gülen als de “Turkse Osama Bin Laden”.

Inovo BV
Het volgens gegevens in Vleuten gevestigde bedrijf Inovo BV is in 2005 door de Turkse zakenman Kamil Ekim Alptekin opgericht. Alptekin heeft in Utrecht gestudeerd en hij is lid van de Raad voor Buitenlandse Economische relaties. Deze raad werkt nauw samen met de Turkse regering. Uit het verplichte register voor lobby-activiteiten blijkt dat Inovo BV in september het bedrijf van Flynn heeft ingehuurd. Uit deze gegevens zou ook blijken dat Inovo BV gevestigd is in een rijtjeshuis aan de Ridderhoflaan in Vleuten.

3 gedachten over “Topadviseur van Trump ingehuurd door Vleutens bedrijf”

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven