Blog: Snoepen in de herfst

Snoepen in de herfst…
Met de intreding van de herfst lijkt het snoepseizoen ook van start te zijn gegaan. Voor kinderen speelt snoepgoed een belangrijke rol tijdens de Halloween, Sint Maarten en natuurlijk het feest van Sinterklaas. Zelf ben ik niet opgegroeid met het vieren van Halloween of Sint Maarten, maar natuurlijk wel met Sinterklaas. Ik kan me goed herinneren dat ik ook uitkeek naar de chocoladeletter, banketletter of zo’n mierzoete chocolademuis in de schoen. Tijdens de intocht van Sinterklaas in mijn woonplaats was het een sport om zo veel mogelijk pepernoten te scoren langs de route. Het lijkt nu of de kinderen meer dan vroeger worden overladen met snoep.

Halloween
Mijn zoon heeft inmiddels wel zijn eerste Halloweenfeestje achter de rug. Hij vond het super spannend en leuk! Verkleed en gewapend met een trick or treat handje waar je snoep in kan verzamelen ging er een bende kinderen langs de deuren. Vol trots kwam hij thuis met een mega hoeveelheid aan snoep. Ik schrok er zelf een beetje van! Normaal gesproken zijn we zelf wat terughoudend met de hoeveelheid snoep die we de kinderen geven en hoe ga je dan om met zo veel snoep ineens? En het volgende feest staat alweer voor de deur.
snoep Halloween
Verleidingen
Je kunt natuurijk zelf kiezen of je mee doet aan dezeĀ feestjes en optochten langs de deur. Maar hoe weersta je alle verleidingen in de winkel? Je ontkomt er al ver voor de boot uit Spanje is vertrokken niet aan om de pepernoten en chocoladeletters te ontzien in de winkel. En dan niet te vergeten die chocoladepepernoten die je bijna roepen vanuit de schappen…. een zwak van LangerakMam. Meestal roept de Sint dan ook nog een paar keer in het Sinterklaasjournaal dat de kinderen die avond hun schoen mogen zetten, terwijl je dat zelf niet in de planning had staan. En al gauw laat je je verleiden tot het geven en tot je nemen van meer snoepgoed dan je lief is.
sint snoepgoed
Vroeger…
Ik ken genoeg verhalen van mijn eigen leeftijdsgenoten die vroeger in beperkte mate snoep kregen. De man van LangerakMam (zoon van een tandarts) is opgegroeid met gedroogde vijgen als lekkernij i.p.v. snoepgoed. En veel vrienden van LangerakMam doken stiekem in de snoeppot als de ouders van huis waren, omdat ze niet vaak snoep kregen. Hele tactieken werden hiervoor bedacht en de ouders werden in de waan gelaten dat er weinig werd gesnoept. En wie had er niet zo’n oma, zoals Langerakmam zelf, die altijd een kast vol had met de lekkerste snoepjes. Het leek wel alsof de snoepjes daar dubbel zo lekker smaakte. Sweet Memories…

En nu?
Ik denk dat het aanbod van snoep groter is dan vroeger. Zelf neig ik naar het beperken van te veel snoepgoed en probeer mijn kinderen te leren dat het met mate is toegestaan. Misschien wel tegen beter weten in? Gelukkig loste mijn zoon het probleem rond de vangst van snoep tijdens Halloween zelf al op door meteen voor te stellen dit in de grote snoeppot te doen. En het tempo waarop deze geplunderd wordt in de dagen erna valt me nog reuze mee. Dus wij verwelkomen de SintĀ en zetten ons schoentje weer klaar….
boot sinterklaas

1 gedachte over “Blog: Snoepen in de herfst”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.