Blog: Dames van Weleer

Je verwacht het misschien niet, maar ik kwam in Utrecht gewoon een propper tegen. Zo iemand die je een horecagelegenheid in probeert te praten. En ik ben er voor gevallen. Nu denkt u waarschijnlijk dat ik me heb laten verleiden door een hunk voor een discotheek. Maar niets is minder waar. Het was een dame. Een Dame van Weleer zelfs. Eentje in een kostuum als van Swiebertjes Saartje. En het betrof geen nachtclub maar een theesalon. Of ik een kopje thee kwam drinken. Want die was heus erg lekker. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, en na eerst nog een snelle decemberboodschap, daalde ik de trappen naar de werfkelder af. Uitgestalde kopjes thee langs de kant wezen de weg.

“Ah daar ben je!” zei deze Saartje met een Achterhoeks accent. Ze zou zo bij me komen. En het was niet erg dat dat even duurde. Want ik had tijd nodig om verwonderd deze omgeving in me op te nemen. Waar was ik terecht gekomen? Het was een onwerkelijke mix tussen een sprookje, een museum met oude huisraad, een woonkamer, bibliotheek en theater. En wij, de gasten, speelden mee. Dat dit bestond! Waarom wist ik dat niet? Nou omdat het nog niet zo lang bestaat. De theesalon is 3 weken open en onder andere opgezet om opleidingen, die er al door de achterliggende stichting gegeven werden, gratis te maken. Saartje vertelde me over het ontstaan van de salon en wat er allemaal georganiseerd wordt. Cursussen, lezingen, filosofie, maar ook muziek, theater en video’s die ze zelf maken. Koor. Victoriaanse Sinterklaas- en kerstviering. De Weense Wals op 1 januari. De lezing tuinieren op Mars wil ik zeker nog een keer gaan bezoeken.

Maar ik kwam dus om wat te drinken. Een beetje gek, maar dat was deze ervaring toch al, bestelde ik koffie in een theesalon. “Oooh dan ga ik lekker boontjes voor je malen!” zei Saartje. Om even later, bij andere gasten aan tafel te gaan zitten met een ouderwetse koffiemolen. Saartje zong (dat kan ze prachtig), kletste en wenkte. “Ik ben met je koffie bezig hoor!”. De gemalen bonen gingen in een koffiezetapparaat, en terwijl Saartje al die handelingen verrichtte, ontving ze nieuwe gasten, en vertelde ze me dat ze ook de toekomst kan voorspellen aan de hand van theeblaadjes. Ik voorspelde Saartje dat ik daar zeker een keer voor terug zou komen.

Na een tijd pruttelen in het apparaat, want koffie van weleer valt onder slowcooking realiseerde ik me, kwam er een heerlijk bakkie dat smaakte naar liefde en gezelligheid. In een oud kopje met een klok. Servies zoals we vroeger thuis ook hadden. “Wil je suiker en melk? Nee? Ben je gelukkig zo?” En ja, dat was ik. Gelukkig dat ik me had laten verleiden door deze propster. Want ik kreeg veel meer dan koffie. Ik kreeg een belevenis. Volgende keer neem ik Mijn Lief mee. En mijn jongens. Want die gaan hier ook van smullen. En van het lekkers op de kaart. (Boterhammen, soep, stamppot, huisgemaakt. Je kunt ook broodjes afhalen. In een cellofaantje. Want de zakjes zijn er nog niet. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Niets mis met deze kneuterigheid.)

Bij het afrekenen viel ik in de laatste verbazing: 1,50 voor deze koffie-met-kleinkunst. “Maar zo kunnen jullie die cursussen toch niet bekostigen?” “Ach” zei Saartje “We willen dat iedereen hier kan zijn. En lekker lang kan blijven. We hebben zo veel mooie boeken over filosofie hier staan. Dat mensen dan wat kunnen studeren ofzo. Gewoon. Heel gezellig allemaal”.

Ik stapte naar buiten. In de wereld waar Donald Trump de verkiezingen had gewonnen en waar zojuist een man met een hakbijl was opgepakt bij de landelijke Sintintocht. En ik verlangde nu al terug naar de Salon van Weleer. Wat fijn dat ik nu op fietsafstand een plekje weet met geborgenheid van vroeger, waar ik kan onderduiken voor de gekte van nu.

Ingrid Koppelaar

(Saartje heet niet echt Saartje denk ik. Ik ben vergeten haar naam te vragen. In het dagelijks leven is ze zangeres en actrice Wilma Paalman. Ook bekend als Victoriaanse Dame van Weleer Anne Schaep. Voor meer info: www.salonvanweleer.nl en www.damesvanweleer.nl)

 

dames-van-weleer-1dames-van-weleer-2dames-van-weleer-3

2 gedachten over “Blog: Dames van Weleer”

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven