Bewoner in beeld: De milieubewuste Henk Jan Top uit Vleuten

Henk Jan Top zet voor de maatschappij graag zijn beste beentje voor. Hij vindt het belangrijk voor de volgende generatie om bewust om te gaan met de kostbare natuur. Zonnepanelen installeren was voor hem dan ook een logisch besluit.

Van huis uit heb ik meegekregen om milieubewust te leven. Ik doe lampen uit als ik een ruimte verlaat, de verwarming uit als ik er niet ben, thuis scheiden we afval en ik vind het niet meer dan normaal om rommel niet op straat te gooien, maar in de prullenbak.

Henk Jan Top met kind

De bewoner uit Vleuten dacht dat het dak van zijn nieuwbouwwoning niet geschikt was voor zonnepanelen. Iets wat veel mensen denken bij een nieuw huis. Maar niets blijkt minder waar. “Ik kijk elke dag met trots naar het dak waarmee we onze eigen energie opwekken. Het is een makkelijke en laagdrempelige manier om een steentje bij te dragen aan een goed milieu.

Sinds we zonnepanelen hebben, rijd ik in een elektrische auto. Nu stap ik ’s ochtends met plezier in mijn opgeladen auto die rijdt op energie van de zonnepanelen. Het rijdt fantastisch en bij tankstations kom ik niet meer. Ik hoop mensen in de buurt actief te kunnen stimuleren om groene energie te gebruiken. Zo organiseren we binnenkort een informatieavond hier op school.

Het intrigeert me wat mensen tegenhoudt. In Nederland hebben we genoeg duurzame energie die je kunt afnemen. Helaas zijn mensen sceptisch maar het is heel makkelijk een eerste stap te zetten. Vraag je bij elke aankoop af of het groener kan. Of het nou gaat om een auto, energieleverancier, bank of iets uit de supermarkt. Natuurlijk kan ik ook nog veel groener, maar ik doe in ieder geval mijn best en dat voelt goed.”

Tip: voor bewoners uit Leidsche Rijn is een collectieve zonnepanelenactie actie gaande, zie: www.sungevity.nl/leidscherijn

3 gedachten over “Bewoner in beeld: De milieubewuste Henk Jan Top uit Vleuten”

  1. Leuk artikel. Alleen kloppen een paar zaken niet geheel.

    Allereerst: mijn ervaring is dat mensen bij een nieuwbouwhuis andere prioriteiten stellen zoals bijvoorbeeld meer geld voor de keuken. Voor zonnepanelen blijft geen geld over.

    Daarnaast is veel duurzame energie in Nederland middels certificaten “gekocht” uit het buitenland. Nederland loopt hopeloos achter op de inzet van duurzame energie. Simpel gezegd zitten we nu op het percentage duurzaam wat we 10 jaar geleden als doel hadden willen halen.

    Als laatste is het voor veel personen niet mogelijk om van je eigen stroom te tanken. Zoals bijvoorbeeld voor ons. Wij moeten laden op openbare plekken. Waar komt deze stroom vandaan? Wij weten het niet. (even los van aanschafkosten).

    Nog een kleine zijopmerking… Wij hebben zonnepanelen, maar om nog groener te worden wordt volgend haar hopelijk een zonneboiler geplaatst. Doel is gasverbruik naar 0 te brengen. Misschien is dit voor de heer uit het artikel ook een optie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].