Veel autokraken in De Balije

De afgelopen weken zijn bewoners van de wijk De Balije regelmatig het slachtoffer geworden van autokraken. De dieven sloegen telkens met veel geweld de ruiten van auto’s in.

Vooral eigenaren van de merken Audi, Volkswagen en Seat werden de dupe. Als buit bleken de daders een grote voorkeur te hebben voor airbags. Dit komt omdat airbags veel waard zijn; op de zwarte markt levert één gesloten airbag al een bedrag tussen de €300,- en €600,- op. De schade is voor het slachtoffer helaas veel groter, omdat de airbags met zo veel geweld uit de auto worden gerukt.


Advertentie:

Makkelijk doelwit
Wijkagent Jan-Michel Quak legt uit dat het de politie opvalt dat buurten die langs snelwegen liggen vaker het slachtoffer van autodiefstal zijn dan andere wijken. De Balije ligt langs de A12 en dit is dus voor criminelen erg aantrekkelijk. “Je haalt wat je nodig hebt en je bent snel weer weg”, aldus Quak.

Volgens een “militaire operatie”
Wouter Verkerk van Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit alarmeerde om die reden al eerder over deze mobiele dievengroepen. Het vertelde dat de auto’s meestal volgens een “militaire operatie” worden gestript door bendes die veelal uit het oosten van Europa afkomstig zijn. “Het gaat in golven en op dit moment is het weer helemaal raak. Elke dag is er wel iemand aan de beurt.” Daarbij legt hij uit dat wanneer autobedrijven maatregelen treffen tegen diefstal, de daders hun terrein verleggen naar Vinex-wijken.

Meer criminaliteit tijdens de wintermaanden
De buurtbewoners klagen massaal over de toename van het aantal autokraken. Daarbij zeggen de buurtbewoners dat er in de wijk een hoog aantal woninginbraken is. De politie ontkent dit laatste echter; wijkagent Quak vertelt dat het aantal woninginbraken in De Balije er zeker niet uitspringt ten opzichte van andere wijken in Leidsche Rijn. Wel worden er, vanwege de korte dagen, rond de wintermaanden altijd meer inbraken gepleegd dan in de overige maanden van het jaar. Daarom voert de politie nu weer het Donkere Dagen Offensief uit, waarbij er meer agenten op straat worden gezet. De politie probeert het met hun aanwezigheid voor criminelen zo moeilijk mogelijk te maken. Dat is de reden dat het de bewoners de laatste tijd opvalt dat er veel bikers door de wijk fietsen.

Preventietips
Autokraken kunnen voorkomen worden door bijvoorbeeld de auto op een verlichte plek in het zicht te parkeren en door te laten zien dat je niets van waarde in jouw auto verbergt. Tips om te voorkomen dat jouw auto gekraakt wordt vind je op deze website. Hier vind je ook andere nuttige informatie omtrent autokraken, zoals hoe je autokrakers herkent en hoe je moet handelen als je zelf een autokraker ziet.

Bron: AD

1 reactie op “Veel autokraken in De Balije”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.