Blog: zo kom je de dure maanden wel door

Op het computerscherm kijk ik naar het Excelschema dat mijn man heel handig heeft gemaakt. Hoog tarief, laag tarief, welkomstkorting, 1 jaar, 3 jaar….. Je raadt het al: het is weer tijd om te kiezen voor een energieleverancier. Als ik al die getalletjes zie, dan bekruipt me ergens het verlangen naar de goeie oude tijd toen er nog gewoon één aanbieder was. En toch: als je je erin verdiept, dan valt het best mee. En je kunt er veel geld mee besparen.

Een paar weken geleden was ik bij de cursus Grip op Financiën, die door U Centraal wordt gegeven in Overvecht, Kanaleneiland, Binnenstad en Vleuten. Deelnemers leren in vijf lessen hoe ze beter kunnen rondkomen met hun inkomen. “Een gezond huishoudboekje begint met overzicht,” zegt mijn collega Marnix van der Waals vaak. Als consulent bij Financiën, Informatie en Advies van U Centraal is hij de man achter ‘Grip op Financiën’. De ervaring leert dat mensen veel meer kunnen besparen dan ze denken. Bovendien weet lang niet iedereen van het bestaan van regelingen en toeslagen, waardoor deze potjes niet worden opgemaakt.

De U Map
De U Map

Drie tips van Marnix en zijn collega’s:

  • Hoeveel komt er binnen en hoeveel geef je uit? Stap 1 is om dat in kaart te brengen. Zo krijg je overzicht. Zie voor een handig schema www.ugids.nl/umap.
  • Wat is eigenlijk normaal om uit te geven aan boodschappen, energie, internet? Op internet (o.a. Nibud) vind je richtbedragen voor jouw huishouden. Op  de Utrechtse site www.geldwijzer030.nl vind je relevante lokale en landelijke links.
  • Overstappen loont! Tot 1 januari kun je nog overstappen naar een andere zorgverzekeraar of een ander pakket. Energiebedrijven bieden welkomstkortingen, die je tientallen tot honderden euro’s per jaar kunnen opleveren.

Meer weten?

U Centraal start in 2017 weer met de gratis cursussen  Grip op Financiën en Voor ’t zelfde geld (voor mensen die moeite hebben met lezen of rekenen). Kijk eind december voor data en locaties op www.u-centraal.nl/groepen
Handige schema’s voor in- en uitgaven en checklists kun je downloaden op www.u-gids.nl/umap.  De U Map is een nieuwe Utrechtse map waarin je de post kunt ordenen en ook financiële informatie vindt. U Map is gratis af te halen bij het buurtteam in Leidsche Rijn, Vleuten of De Meern. (zie voor adressen www.buurtteamsutrecht.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven