Blog: Wilgen geknot

Het Maximapark kent veel vrienden.
Wandelaars die zich vergapen aan de plantenweelde, moeders die kinderen er leren fietsen waardoor ze een warme band hebben met het park, vaders met kinderen die helpen bij het knotten van wilgen op een miezerige zaterdagmorgen …

Met bijna 40 vrijwilligers waren we te gast in het onderkomen van de Vrienden van het Maximapark. Aan de Alendorperweg staat het prachtige pand dat door enthousiaste vrijwilligers zal worden getransformeerd tot bezoekerscentrum en uitvalsbasis voor de activiteiten die er door het jaar heen worden georganiseerd. Een mooie opsteker voor dit initiatief is de prijs die hen werd toegekend in de race om de Wij Maken Utrecht trofee 2016, in de categorie organisaties en initiatieven. Uit 55 genomineerden viel hen de tweede prijs ten deel en de daaraan verbonden cheque van 1500 euro zal welbesteed worden aan het nieuwe onderkomen.

wilgen knotten vrijwilligersOnder aanvoering van medewerkers van Landschapsbeheer Vleuten-de Meern werden de vrijwilligers naar de waterkanten geleid waar rijen knotwilgen de zagen en snoeischaren zouden moeten trotseren. Van heinde en ver waren mensen gekomen om de handen uit de mouwen te steken. Zelfs Amsterdam en Rotterdam waren vertegenwoordigd door tuinklussers die in het park hun signatuur kwamen achterlaten.

Vol goede moed werden de ladders tegen de vele tientallen jaren oude wilgen gezet en de takken vielen al snel ten prooi aan het enthousiasme van hen die zagen en scharen hanteerden. Niet enkel de jongsten sleepten het afgezaagde hout onder de bomen weg. Iedereen droeg een steentje bij aan het verslepen van de takken. Her en der werden zogeheten ‘takkenrillen’ aangelegd om als beschutting te kunnen dienen voor vogels en knaagdieren. De kettingzagen boden uitkomst voor de dikste takken en om de wilgen hun uiteindelijk keurig geknotte uiterlijk te geven.

geknotten wilgen in Maximapaprk

Tijdens de welverdiende pauze gleden goedkeurende blikken langs de bomenrijen en werden foto’s genomen om de sfeer vast te kunnen leggen. Die was opperbest, maar er moest nog wel even wat werk worden verzet.

Terwijl het geluid van de motorzagen de rust voor even verstoorde werden de laatste takken versleept en nog even kritisch gekeken of hier en daar nog iets moest worden weggeknipt. Rond twaalf uur werd de aftocht geblazen en de noeste werkers die richting de Alendorperweg liepen waren voldaan van de klus die ze hadden verricht. De uiterst smakelijke erwtensoep die ons ten deel viel werd traditioneel geserveerd met roggebrood en spek.

Het was een miezerige zaterdagmorgen, maar de bijna 40 mensen die zich in hebben gezet voor het Maximapark keerden tevreden en voldaan huiswaarts en zullen bij een volgende activiteit misschien wel weer van de partij zijn.

Dat de gemeente Utrecht de tweede prijs voor de Wij Maken Utrecht trofee 2016 heeft toegekend aan Vrienden van het Maximapark is terecht. Dat de eerste prijs mocht worden uitgereikt aan het Hospice in Utrecht is vanzelfsprekend want zeg nu zelf, die wil je een dergelijke mooie prijs toch niet ontzeggen?

Lees hier alle eerdere blogs van Hans Peter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven