Blog: Alles heeft een ritme

Het seizoen is voorbij. De tuin is leeg. Op een koude zondagmiddag ga ik er toch nog even kijken. De grond onder mijn voeten is bevroren en de natuur houdt haar winterslaap. Het voelt vreemd om hier te zijn, terwijl er niets meer te doen is. Alles is weg, op één stronkje boerenkool na. Het staat er dapper de kou te trotseren. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het op de composthoop te gooien en laat het staan.

Melancholisch slenter ik over het terrein en duik wat dieper in mijn warme winterjas. Is het echt maar een paar maanden geleden dat ik hier druk aan het schoffelen was? Dat de tuin snakte naar gieters water vanwege de warmte? Zo actief als ik toen in de weer was, zo laag is mijn energieniveau nu. In mijn hoofd klinkt steeds hetzelfde deuntje van Frizzle Sizzle, de meidengroep die ooit meedeed aan het Songfestival; “Alles heeft een ritme. Neem de tijd voor alle dingen. Leef je eigen ritme”.

De natuur heeft het wat dat betreft goed geregeld, ieder seizoen kent een ander ritme. In de winter is er tijd voor verstilling. Vogels fluiten niet, planten zitten diep verstopt onder de grond en maken zich op voor de komende lente. Er hoeft niet zoveel. Misschien moet ik een voorbeeld nemen aan de natuur. Ik zeg de tuin voorlopig gedag. Het is goed zo. Eenmaal thuis kruip ik lekker lui op de bank. Warme chocomelk erbij en dan het filmpje van die dansende meidengroep terugkijken. Meebewegen met het seizoen, klinkt best goed. Want alles heeft een ritme!

Danielle van Helden

boerenkool-1-2

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.