Blog: LangerakMam en kindertraktaties

Gezond of niet gezond?
Een van de leukste momenten van jarig zijn voor een kind is toch wel trakteren op school. Supertrots zijn ze als ze mogen uitdelen in de klas en vervolgens de klassen rondgaan met een vriendje of vriendinnetje. Elke keer is het wel weer de uitdaging voor de ouders om iets leuks te verzinnen. Daarbij geeft de school de voorkeur aan een gezonde traktatie. En omdat het een wens is van de school en geen verplichting, vliegen de cakejes je soms om de oren. Niet dat ik daar iets op tegen heb, alleen een eenduidig beleid zou ik fijn vinden. Zelf maak ik altijd een variant er tussen in: iets gezonds en iets lekkers.

20160913_191148Het begint al vroeg
Het trakteren begint eigenlijk al op het kinderdagverblijf. Dan kom je nog wel weg met een doosje rozijnen of een soepstengel. Daar was het beleid sowieso gezond trakteren. Dat was wel heel even anders toen mijn kinderen met 2 1/2 jaar naar de peuterspeelzaal gingen. Daar werd door de meeste kinderen minimaal een heel snoepzakje vol getrakteerd. Terwijl ik mijn kinderen op die leeftijd nog liever van het snoep weg hield zo veel mogelijk. Het zou mooi zijn als de peuterspeelzalen ouders ook aanmoedigen om iets gezonder en minder uitbundig te trakteren. Op die manier zou de overgang naar eenzelfde soort traktatie op de basisschool niet zo groot zijn.

Maar wat kun je dan trakteren?
Zelf ben ik niet zo creatief dat ik uit de losse pols iets bedenk voor een traktatie, vooral als het gezond moet zijn…. Maar als ik een voorbeeld heb, lukt het me wel iets leuks in elkaar te flanzen. Gelukkig heb ik een aantal jaar geleden Pinterest ontdekt voor inspiratie. Wat een uitkomst is dat! Je tikt gewoon wat zoekwoorden in en de meest leuke idee├źn doe je op. Zelf heb ik inmiddels een hele lijst verzameld aan traktaties.
20160210_07390820150212_140008Juf en meester geven het goede voorbeeld
Wat ik goed vind op onze school is dat je de keus hebt om in plaats van de juffen en meesters te trakteren, je ook geld aan een goed doel kan schenken. Bijvoorbeeld de voedselbank of de speelgoedbank. De juffen en meesters zijn daar ook blij mee, want elke dag is er wel een kind jarig en dat levert een hoop calorien op. Daarnaast leren de kinderen ook om geld te sparen en iets goeds te doen voor een ander. Een betere traktatie dan dat is er volgens mij niet.

Lees hier alle eerdere berichten van LangerakMam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].