Documentaire ‘The Boat on the Rhine’ met inleiding door Archeoloog Erik Graafstal

Donderdag 9 februari zal in Castellum Hoge Woerd de BBC-documentaire ‘The Boat on the Rhine’, vertoond worden door de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn. De BBC-documentaire (50 min.)van het Time team beschrijft de achtergronden van de opgraving van het schip De Meern 4.

Het schip De Meern 1 is het kroonjuweel van Museum Hoge Woerd. Slechts weinigen kennen zijn ‘grote broer’, De Meern 4, een ca. 30 meter lang vrachtschip dat even verderop is gezonken. Deze grote rivierpraam werd in 2003, een paar dagen na de berging van De Meern 1, ontdekt in een rioolsleuf, 200 meter verderop. Het schip leek met opzet te zijn afgezonken tegen een zware houten beschoeiing. Gezien zijn omvang en ligging, vlak naast de historische boerderij De Balije, werd besloten De Meern 4 in de bodem te bewaren voor toekomstig onderzoek. In 2005 werd echter wel een beperkte kijkoperatie uitgevoerd, teneinde iets meer te weten te komen over de aard en ouderdom van het schip. Daarbij was het legendarische Britse TV-programma Time team aanwezig. Zij maakten een spannende aflevering over dit bijzondere vaartuig, dat de ‘missing link’ bleek te zijn in onze kennis over dit type vrachtschepen. Het werd een van de meest gewaardeerde uitzendingen uit 15 jaar Time team.

Archeoloog Erik Graafstal
Voorafgaand zal gemeente-archeoloog Erik Graafstal in zijn inleiding ingaan op de achtergronden van deze scheepsvondst en de totstandkoming van de Time team-aflevering. Er lijkt een heel specifieke reden te zijn geweest waarom de Romeinen dit schip op deze plek tot zinken hebben gebracht.

Let op: de film is geheel in het Engels en zonder ondertiteling.

Locatie: Castellum Hoge woerd, de Studio. Zaal open: 19:30 uur. Aanvang 20:00 uur. Entree: €5,- Leden: €2,50. Aanmelden via [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven