kasteel, De Haar, Haarzuilens

Exclusieve openstelling eeuwenoude kapel Kasteel de Haar

Voor het eerst sinds de grote restauratie van De Haar aan het begin van deze eeuw, opent de kapel van Kasteel de Haar zijn deuren voor het publiek. Bezoekers kunnen van 1 februari tot 23 april 2017 tijdelijk een kijkje nemen in dit doorgaans voor publiek gesloten monument.

In een uitgestrekt park met riante waterpartijen en romantische stijltuinen ligt Kasteel de Haar, het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland, behorend tot de internationale top van historische buitenhuizen. Aan de voet van het kasteel ligt de bijbehorende, eeuwenoude kapel als een laatste tastbare herinnering aan het oude dorpje Haarzuilens.

De sfeervolle kapel wordt gekenmerkt door sereniteit en elegante eenvoud. De glas-in-loodramen, de middeleeuwse heiligenbeelden en de kleurige beschilderingen zorgen voor een heel bijzondere sfeer. Van het bestaan van deze kapel wordt voor het eerst rond 1420 melding gemaakt.

Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt besluit rond 1890 niet alleen zijn voorvaderlijk kasteel te laten herbouwen, maar tegelijkertijd ook de kapel als slotkapel te laten restaureren. Meesterarchitect Pierre Cuypers laat eerst de resten van kapel en toren consolideren totdat in 1894 het daadwerkelijke herstel wordt gestart. Het koor en het schip worden vrijwel vanaf de grond opgebouwd, terwijl in het transept nog oud muurwerk verwerkt wordt. Het geheel wordt in neogotische stijl uitgevoerd. De restauratie van de kapel wordt in 1899 afgerond.

Tegenwoordig wordt de kapel alleen gebruikt als besloten trouwlocatie of voor speciale evenementen. Van 1 februari tot 23 april krijgt het publiek de unieke kans om dit monument te bezoeken en de bijzondere verhalen te ontdekken.

Bezoekersinformatie

De kapel is dagelijks geopend (let op uitzonderingen). Van maandag t/m vrijdag is de kapel alleen te bezoeken met een rondleiding (12:30 – 15:30 uur), deze starten op het hele en halve uur. Op zaterdag en zondag is de kapel zelfstandig te bezoeken (11:00 – 16:00 uur) en vertellen onze zaalgidsen meer over de roemrijke geschiedenis van het bouwwerk. Meer info en tickets: www.kasteeldehaar.nl.

Prijzen openstelling kapel, inclusief kasteel-en parkentree

Volwassenen: € 18,50
Kind 4 – 12 jaar: € 12,50
Kind Museumkaart (toeslag): € 2,50
De kapel is alleen te bezoeken in combinatie met het kasteel en het park

12 gedachten over “Exclusieve openstelling eeuwenoude kapel Kasteel de Haar”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.