Samenwerking leerlingen en vluchtelingen leidt tot bijzonder kookboek

Leerlingen uit 5 vwo hebben, onder begeleiding van illustrator Bob Mollema, samen met Syrische vluchtelingen van Restaurant SYR een kookboek uitgebracht. In het boek zijn naast heerlijke recepten ook interviews en illustraties van de leerlingen te vinden. Bij het boek hoort een cd met, door de leerlingen, zelf gecomponeerde nummers geïnspireerd op de gerechten. De muziek zorgt voor muzikale inspiratie tijdens het koken van de smakelijke gerechten.

Initiatief
Het begon allemaal toen initiatiefnemer Bob Mollema besloot iets te willen doen aan het imago van vluchtelingen. “Ik wil graag het smoelwerk van de vluchtelingen veranderen en ik wil dat doen met mijn talent. Via Cultuur19 kwam ik bij het Amadeus Lyceum terecht. Zij wilden de samenwerking wel aangaan en ik dacht gelijk aan restaurant SYR. Wat iedereen verbindt in de wereld is eten dus daarom kwam ik met het idee om een kookboek te maken.” Samen met CKV-docent Lara Ramdhani heeft hij het idee verder vormgegeven

Bijzondere ervaring
De leerlingen waren verantwoordelijk voor de teksten, illustraties foto’s, en interviews die in het boek staan. Tevens is er een filmverslag gemaakt. Bij het boek hoort een cd met daarop zelf gecomponeerde nummers van de muziekleerlingen. De leerlingen hebben genoten van het project. Cas Struker (vijf vwo) presenteerde de boekpresentatie en vertelde: “Het onderwerp is zeker wel een maatschappelijk ‘iets’ wat nu speelt, we hebben daar toch wel aan meegedaan op een positieve manier. En dat vind ik zelf wel heel vet en daar ga je zeker wel over nadenken. Ook hebben we door dit project allemaal extra dingen geleerd.”

Restaurant SYR
Initiatiefnemers Jan-Jaap en Hester reageerden enthousiast op het eindresultaat. “Wat is er mooier dan de samenwerking aan te gaan met een school en een kunstenaar met een project wat perfect aansluit op wat wij willen? Namelijk door eten verbinden. Wij zijn de docenten en de leerlingen behoorlijk dankbaar voor het resultaat, het is echt een geweldig mooi boek geworden.

Van het boek is een beperkte oplage gedrukt. Er zijn nog exemplaren verkrijgbaar. Neem voor meer informatie per mail contact op met Bob Mollema via [email protected].

1 gedachte over “Samenwerking leerlingen en vluchtelingen leidt tot bijzonder kookboek”

  1. Ik ben zeer geïnteresseerd in het kookboek aan tafel. Graag zou ik een Syrische vriend ( vluchteling) willen leren koken
    Kan ik het kookboekje nog bestellen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].