Blog: ‘Biedt perspectief aan anderen, dan zal het ook u ten deel vallen’

‘Biedt perspectief aan anderen, dan zal het ook u ten deel vallen’. Daarmee sloot burgemeester Jan van Zanen deze maand zijn nieuwjaarstoespraak af, in de bioscoop Sterrenkijker in Leidsche Rijn. Een uitspraak naar mijn hart. En niet alleen naar het mijne; bij U Centraal zijn zo’n 1200 vrijwilligers aangesloten, die dit werk doen omdat ze iets voor een andere willen betekenen en daar zelf ook blij van worden.

Hulp van de bouwers
Zo gaat vrijwilliger Aafke Piekaar samen met haar man regelmatig op pad in Leidsche Rijn om mensen te helpen met tuinonderhoud. Ze doen dat al jaren. De laatste tijd helpen ze op vier vaste adressen, bij mensen die door een handicap of chronische ziekte zelf niet meer kunnen tuinieren. Ze zijn aangesloten bij de Algemene Hulpdienst van U Centraal, net als zo’n 500 andere Utrechters die allerlei klussen doen in de buurt. Met plezier vertelt ze over de eerste jaren, toen de bouwers in de prille – nog in aanbouw zijnde – nieuwbouwwijk ook wel eens een handje hielpen : “We mochten vuile – of overtollige aarde van de tuinen waar we werkten storten op de bouwplaats. Als we dat nodig hadden voor tegels leggen, kwam er een medewerker van de bouw zand storten en een ander hielp dan weer met tegels leggen. En die tegels hadden we dan weer gevonden via Marktplaats.”

Echt nodig
Tegels leggen? Zwaar werk voor een vrijwilliger. Schuttingen plaatsen doen ze inderdaad niet meer, beaamt Aafke Piekaar; dat is te zwaar werk. Verder moet het duidelijk zijn dat iemand echt de hulp van een vrijwilliger nodig heeft. De laatste jaren let de Algemene Hulpdienst daar ook goed op. Bij de intake krijgen cliënten de vraag: is er een zoon, dochter, vriend, buur die kan helpen?  “Ik heb in het begin van ons tuinwerk wel meegemaakt dat wij hard aan het werk waren in de tuin en dat de – nog betrekkelijk jonge – hulpvraagster zelf gezellig met familie koffie zat te drinken. Het hulpvragen in die tijd ging toen nog te makkelijk en wij wisten nog niet beter. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hulp kan je krijgen als dat – om welke reden dan ook – ook echt nodig is. Daarnaast vind ik het belangrijk  en ook ‘buurtcontact bevorderlijk’ dat mensen hulp durven te vragen aan hun omgeving, ook al moet je daarvoor misschien een drempel over.“

En dan nog zijn er mensen in de wijk die echt niemand kunnen vragen en zeer geholpen zijn door mensen als Aafke en haar man.  “Het is goed om vrijwilligerswerk te doen, maar dan wel het vrijwilligerswerk dat je zelf ook leuk vindt. De ene vrijwilliger doet boodschappen, de ander is goed in zware gesprekken, ieder zijn/haar ding. Voor ons is dat dus werken in de tuin, dat vinden wij leuk!”

Meer weten?
Wil je ook mensen in Leidsche Rijn helpen? Tuinieren en helpen met schilderen/klussen/verhuizen zijn in Leidsche Rijn de meest voorkomende hulpvragen. Kijk op www.u-centraal.nl/klussen of bel 030  236 17 43.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.