Radicale Tunesische islamprediker ziet af van bezoek moskeeën in de regio Utrecht

De omstreden islamprediker Béchir Ben Hassen, die afgelopen weekend zou prediken in zes moskeeën in de regio Utrecht waaronder de moskee in Leidsche Rijn, heeft op het laatste moment afgezien van zijn komst naar Nederland. De organisatie wijt het afzeggen van de radicale Tunesische prediker aan politieke druk door Utrechts burgemeester Jan van Zanen. Dit meldt het AD.

Béchir Ben Hassen zou bij de Zeister moskee, de Sirat-moskee in Nieuwegein en bij vier moskeeën in Utrecht (Zuilen, Hoograven, Kanaleneiland en Leidsche Rijn) een lezing geven over ‘de islam is het gematigde geloof’. Volgens de website Gatestone Europe is Ben Hassen omstreden, omdat hij de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo heeft geprezen. Ook heeft hij in een aantal preken gezegd dat ‘zij die de profeet Mohamed beledigen, geëxecuteerd mogen worden’.

Geen haatimam
Volgens de voorzitter van het bestuur van de Sirat-moskee Mohamed Acharki, zijn er geen signalen dat Ben Hassen een ‘haatimam’ zou zijn. Het bestuur zou naar deze informatie hebben gezocht en niets hierover hebben kunnen vinden.Het zou juist van belang zijn dat hij iets kon vertellen over de mooie dingen van ons geloof. Acharki vermoedt dat de Utrechtse moskeeën onder druk zijn gezet af te zien van de komst van Béchir Ben Hassen. Binnen de gemeenschap zouden er veel geruchten zijn dat de Utrechtse burgemeester er zich mee heeft bemoeid en het advies zou zijn de man niet uit te nodigen.

Onwenselijk
Een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen stelt dat het niet ondenkbaar is dat er op ambtelijk niveau is gesproken met het bestuur van de moskeeën. De burgemeester kan de komst niet verbieden en de beslissing ligt uiteindelijk bij de moskee. Er is ook contact geweest tussen ambtenaren van gemeente Utrecht en ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken over de imam.

Bron: AD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.