Ouder en Kind groep: “Het was alsof ik thuiskwam!”

Jana Gajdikova kwam 12 jaar geleden uit Tsjechië in Nederland wonen en hier als au pair te werken in Ophemert. Na verloop van tijd ontmoette zij een Nederlandse man met wie zij trouwde en in de wijk Veldhuizen in De Meern kwam wonen. Omdat zij er verder nog niemand kende, zocht iets waar zij 1x p/week samen met haar dochtertje Milla heen kon om te spelen. Al wandelend bij buurtcentrum De Pijler, zag zij een flyer hangen over buurtspeeltuin De Albatros en ging er de eerste keer samen met haar man Tristan een kijkje nemen.
Zij vond het meteen zo gezellig dat het al snel “hun ochtendje” werd, die zij angstvallig vrij hield om erheen te kunnen. Daar ontmoette zij onder andere Marlou Christiaanse, die notabene nog geen 2 minuten van haar vandaan woonde, en uiteindelijk haar hartsvriendin werd. Uit dankbaarheid en vanwege de goede band met alle groepsleden, is Jana anderhalf jaar later mee gaan draaien als groepsleider van de Ouder & Kind groep, samen met Marlou. Jana is sinds de zomer 2016 ook gastouder van Marlou’s dochtertje Veerle geworden. Zaterdags kun je Jana in Geldermalsen vinden waar zij al 10 jaar als heftruckchauffeur bij Albert Heijn werkt.

Marlou Christiaanse had net een huis gekocht met vriend Jeroen in de wijk Veldhuizen in De Meern en fietste regelmatig naar een vriendin in Vleuterweide. Zodoende kwam zij langs buurtspeeltuin De Albatros en zag daar een flyer hangen over de Ouder & Kind groep. Zij werkte toen nog op de woensdag, maar toen die baan stopte wilde zij wel met eigen ogen zien hoe het toeging bij die groep en ging er na de Kerst een keertje heen. Zij werd er heel hartelijk ontvangen door oprichters Leonora Blake en Fatma Koullali en er ontstond meteen een fijne klik. “Het was alsof ik thuiskwam!” vertelt zij enthousiast. Daar leerde zij Jana kennen en ook de meisjes gingen vrijwel meteen met elkaar spelen, zowel bij de buurtspeeltuin als thuis. Er ontstond een hechte vriendschap.

Jana De Vries-Gajdikova (33) en dochtertje Milla (3) met hartsvriendin Marlou Christiaanse (40) en dochtertje Veerle (3) in buurtspeeltuin De Albatros te Vleuterweide.

Rond de klok van 9 komen de beide dames elke woensdag op de fiets naar de buurtspeeltuin om daar alvast de spulletjes klaar te zetten voor de Ouder & Kind groep, ook wel “Club” genoemd. Van 09:30-11:30 uur zijn dan moeders, vaders, opa’s en oma’s welkom met hun (klein-) kinderen in de leeftijdsgroep van 0-4 jaar, om gezellig samen koffie/thee te drinken en te spelen. Dat zijn er per ochtend gemiddeld zo’n 10-15 ouders. De ochtend begint met eerst even vrij spelen, dan wordt er gekeken naar de aanwezige kinderen en welke leeftijd die zijn en dan vervolgens gepaste activiteiten uitgevoerd. Denk daarbij aan knutselen, puzzelen, kleien, tekenen, verkleden, enz. Het is geheel vrijblijvend dus niets moet. Er is limonade en fruit voor de kinderen. Zelf mogen de ouders ook eten en drinken meenemen. Het gaat erom ouders uit hun isolement te halen en dat de kinderen op speelse wijze in contact komen met andere leeftijdgenootjes van allerlei culturele achtergronden en vriendschappen sluiten.
Zo hebben er in de afgelopen jaren ouders met kinderen meegedaan afkomstig uit Brazilië, Denemarken, Tsjechië, Turkije, Marokko, Engeland, Zweden, Duitsland, Filipijnen, Sri Lanka, China, Frankrijk en Thailand. Als houvast voor de kinderen sluiten de vrijwillige begeleiders elke woensdagochtend af met een boekje voorlezen en een liedje zingen.

Per gezin betaal je 1 euro per keer om aan “Club” mee te mogen doen. Dat gaat in een potje en wordt koffie, thee, suiker, limonade, materialen, kadootjes voor de jarige kinderen van gekocht. Natuurlijk zijn donaties ook van harte welkom. Dat kan ook in de vorm van knutselspullen, lijm, scharen, papier, allerlei verfsoorten, klei, verkleedkleertjes, enz. Alles waar 0-4 jarigen lekker bezig mee kunnen zijn.
Er worden ook allerlei jaarlijkse activiteiten vanuit “Club” georganiseerd, bijvoorbeeld samen het Sinterklaasfeest vieren, een Kerst- en Paasbrunch nuttigen of het Zomerspektakel met dansers en een luchtkussen in de buurtspeeltuin. Dat gaat in gezamenlijk overleg en de ouders dragen bij met zelf iets lekkers meenemen voor iedereen om van te eten.
Via een speciaal daartoe aangemaakte whatsappgroep onderhouden de dames en ouders contact met elkaar over de te houden activiteiten en overleggen ze wie wat meeneemt daarvoor.
Ook de verjaardagen van de kinderen worden feestelijk gevierd met taart en een kadootje, waarbij de ouders en andere familieleden ook van harte welkom zijn te komen kijken / meedoen. Er wordt een prachtige kroon gemaakt voor de jarige, die vervolgens blij wordt toegezongen door alle aanwezigen.
Eenmaal per 6 weken komt Lonneke Simons van het consultatiebureau Vleuterweide langs om voor de Ouder & Kind groep een informatieve presentatie te houden of om er vragen te beantwoorden van ouders. Dit om de drempel naar het consultatiebureau te verlagen voor hen die het vreemd of eng vinden erheen te gaan.
Marlou bedacht ook dat zij vanaf volgende week 1x per 3 maanden een kinderkledingbeurs wil houden bij de buurtspeeltuin. Via donaties heeft zij een heleboel babykleertjes, kinderkleertjes en zwangerschapskleding ingezameld die zij voor bedragen van 0.20 eurocent -1 euro per kledingstuk wil verkopen aan bezoekers van de speeltuin. De verkoop-opbrengst gaat in het eerder genoemde potje en komt weer ten goede van “Club”. De eerste kinderkledingbeurs van Marlou is op woensdag 8 februari van 09:30-11:30 uur bij buurtspeeltuin De Albatros, met de auto via Moerasvaren 28, 3452 KG Vleuten en met de fiets via het fietspad aan de IJzervarensingel 12,3452 KH Vleuten bereikbaar.
Heb je thuis zelf ook nog baby- of kinderkleding liggen waar je niets meer mee doet, kom het dan afgeven op woensdagochtend of mail even naar marlou.christiaanse@hotmail.com

Leonora Blake en Fatma Koullali hebben het groepsleider-stokje overgedragen aan groepsgenoten Jana en Marlou, toen hun eigen kinderen 4 jaar oud werden en naar de basisschool gingen en Leonora weer ging werken. Nu staan Jana en Marlou voor hetzelfde dilemma, want op 23 mei gaat Milla naar de basisschool en Veerle op 25 oktober. De dames zijn dan ook naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers die het van hen willen overnemen en elke week aanwezig kunnen zijn en de Nederlandse taal uitstekend beheersen. Dat mogen zeker ook vaders zijn. Leeftijd speelt geen rol. Grootouders zijn tevens welkom om als vrijwilliger deze Ouder & Kind groep te begeleiden en hun eigen (klein- of oppas-)kinderen mee te nemen. Het liefst zouden Jana en Marlou per 1 maart deze nieuwe vrijwilligers aan de groep willen voorstellen en wegwijs maken. Lijkt het je leuk met jouw kindje dit te gaan doen, neem dan vandaag nog contact op met Marlou of Jana j.gajdikova@email.cz
Mensen die informatie willen over buurtspeeltuin De Albatros kunnen contact opnemen met Welzaams Sociaal Makelaar Saida Marouf via saidamarouf@welzaamutrecht.nl of via tel.nr. 06-34736066.

Geschreven door Ellen Bergakker

Lees hier alle eerdere artikelen van Welzaam Utrecht

4 gedachten over “Ouder en Kind groep: “Het was alsof ik thuiskwam!””

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.