Stichting Stop Pesten Nu bij OBS Het Zand. Wat kan jij er aan doen?

Afgelopen week organiseerde OBS Het Zand in samenwerking met Stichting Stop Pesten Nu een ouderavond én een interactieve les voor de groepen 7 en 8 over cyberpesten. De les werd afgesloten met een spetterend optreden van rapper Pest One.

Cyberpesten is pesten via social media, zoals Instagram en SnapChat, en WhatsAppgroepen. Stichting Stop Pesten Nu zet zich in om pesten te stoppen. Patricia Bolwerk, oprichtster van deze stichting, begint de interactieve les met een filmpje over Freek. Freek is het slachtoffer van een volledig uit de hand gelopen grap op social media. Zijn profielfoto is in andere foto’s geplakt en Freeks ouders zijn een jaar lang bezig geweest om de vervelende afbeeldingen offline te krijgen. Het filmpje maakt veel indruk op de kinderen.

Wat kun je doen?
Patricia vertelt dat 1 op de 5 kinderen weleens online wordt gepest. Alle aanwezige kinderen blijken ook voorbeelden van pestgedrag te kennen. En ze weten ook dat het pesten doorgaat als je niets doet. Maar wat kun je doen? Samen met Patricia bedenken ze dat ze voordat ze iets online plaatsen of ergens op reageren moeten nadenken of het kwetsend is voor een ander, dat ze niet mee moeten doen met de pester, dat ze de gepeste moeten benaderen en dat ze een leerkracht in vertrouwen kunnen nemen.

Met een rollenspel laat Patricia zien dat er drie verschillende manieren zijn waarop je kunt reageren als je zelf gepest wordt: weglopen en laten merken dat je verdrietig wordt van het gepest blijkt niet te helpen en ook met geweld schiet je niet veel op. Maar als je net doet alsof het pesten je niet raakt, vindt een pester het vaak al snel niet leuk meer. En dé tip van Patricia voor online pesten: blokkeer de pester altijd! Voordat rapper Pest One de les muzikaal afsluit, wijst ze de kinderen nog op de site www.meldknop.nl, waar je terecht kunt als er iets vervelends is gebeurd op internet.

1 gedachte over “Stichting Stop Pesten Nu bij OBS Het Zand. Wat kan jij er aan doen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].