Rijne Energie wil samen schone energie opwekken in Rijnenburg

Rijne Energie is een brede en groeiende groep inwoners uit de gemeentes rondom Rijnenburg die zelf grootschalig schone energie willen opwekken in het gebied. Met wind en zon en samen met U!

Waarom in Rijnenburg?
Rijnenburg is een open gebied dat nu vooral agrarisch benut wordt met een woningbouw bestemming. Realisatie daarvan is echter uitgesteld tot tenminste 2030. In de tussentijd is het gebied te gebruiken als energiepark. Wij willen samen met de omwonenden een energiepark inrichten, op weg naar klimaatneutraal Nieuwegein 2040 en Utrecht 2030! Rijne Energie wil de omliggende wijken van schone stroom voorzien, dat zijn circa 60.000 huishoudens. En dat kan met 5 tot 15 windmolens en zonnevelden. Ook is er meer ruimte voor recreatie mogelijk.

Waarom windenergie en zonne-energie?
Voor de opwekking van stroom is windenergie op dit moment de goedkoopste vorm van schone energie. De prijs van zonne-energie is de afgelopen jaren flink gedaald. Omdat windenergie en zonne-energie zelden op hetzelfde moment maximaal beschikbaar zijn is een combinatie heel zinvol. In Rijnenburg is ruimte voor beide.
Windmolens hebben de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt, ze zijn stiller, goedkoper en groter geworden. Daardoor leveren ze veel energie en zijn ze zichtbaar in het landschap. Sommige mensen vinden dat mooi, anderen niet. De komende tijd willen we samen kijken hoe windmolens het beste passen in Rijnenburg, hoe dat er dan uit komt te zien en hoe het zal klinken. Hiervoor gaan we onder andere op excursie naar een bestaand windpark.

Waarom samen met inwoners van de Meern?
Misschien gaat u wel eens hardlopen, wandelen of fietsen in Rijnenburg, Hoe het landschap ook beleeft wordt, het gaat veranderen door de komst van windmolens, zonnevelden en t.z.t. woonwijken. Daarom wil Rijne Energie met inwoners en omwonenden samenwerken aan een goed ruimtelijk plan. Een plan, waarmee we de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van Rijnenburg respecteren, recreatie bevorderen, inwoners en omwonenden direct laten meedoen en een economische impuls geven aan de gevestigde bedrijven. Wanneer wij als bewonersinitiatief dit plan samen met u ontwikkelen, dan bepalen we samen wat er met de opbrengsten gebeurt!
En we komen naar u toe! We presenteren ons op lokale (wijk)bijeenkomsten en activiteiten en worden graag uitgenodigd hiervoor.

Informatie uitwisseling bijeenkomst
Op maandag 20 februari19:30 uur organiseren wij een informatie uitwisseling bijeenkomst  in “De Schalm” (Oranjelaan 10, De Meern).

Opbrengsten voor verduurzaming omliggende wijken
De opbrengsten van het energiepark komen ten goede aan degenen die dit park mogelijk maken en aan de directe omgeving. Wanneer we zelf eigenaar zijn, blijft het geld lokaal en beslissen wij zelf wat ermee gebeurt, bijvoorbeeld verduurzaming van de omliggende wijken in Leidsche Rijn, IJsselstein en Nieuwegein.

11 maart excursie naar windpark Nieuwegein
De gemeente gaat in maart ook het gesprek aan over Rijnenburg. Er wordt een serie gesprekken georganiseerd en u heeft ook de mogelijkheid online mee te praten. Op 11 maart wordt er een informatiemarkt georganiseerd. Daarnaast organiseert energiebedrijf Eneco op die dag een excursie naar een windturbine van windpark Nieuwegein. Eneco wil ook een windpark in Rijnenburg realiseren. Kijk voor meer informatie op de Eneco website, die van Rijne energie of de gemeente Utrecht website www.utrecht.nl/wonen-en-leven/milieu/energie/nieuws/duurzame-energie-in-rijnenburg/.

Doe mee!
Wilt u ook samen reine energie opwekken? Stuur ons dan een mailtje, want alle ideeën, steun en hulp zijn welkom! Heeft u andere vragen of ideeën? Mail ons op [email protected]
 of kijk op onze site, Facebook of Twitter.

Partners
Bij ons aangesloten zijn Energie-U, UWind en De Windvogel (energiecoöperaties), Energieambassadeurs IJsselstein, Samen Duurzaam Nieuwegein en Duurzaam Montfoort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].