Bewoner in beeld: Kees Brouwer van het Vereenigingsgebouw in De Meertn

Op donderdagochtend is er sinds anderhalf jaar “de Inloop”, een gelegenheid voor ouderen om elkaar te ontmoeten. Het is begonnen met Kees Brouwer. Dit is zijn verhaal.

Zijn grootvader was paardenhandelaar in de jaren 20, zijn vader werd in Polsbroek geboren maar ging wonen in een grote boerderij met de naam “Tot nut en genoegen” aan de Reijerscop 21 (De Meern) en werkte altijd met paarden. Hij gaf op zijn beurt het paardenvirus door aan zoon Kees die daar geboren werd tezamen met 6 andere broers. Het water rondom de boerderij werd gedempt en er werd een grote stal gebouwd voor 140 koeien en 5 paarden. Kees ging naar de landbouwschool in Woerden, behaalde zijn Handelskennis en Middenstands diploma’s met als doel een melkzaak te gaan runnen in Lunteren.

Toen zijn broer echter een baan bij Waterschap Stichtse Rijnlanden kreeg aangeboden, nam Kees het boerenbedrijf van zijn vader over. Hij was vrije ondernemer en hield enorm van het buiten en met dieren werken, wat hij 70 jaar lang bleef doen. Hij kocht zijn eigen renteniershuis met 1 hectare grond aan de Reijerscop 8, waar hij de oude schuur neerhaalde en een grote garage voor in de plaats bouwde, met paardenstal geschikt voor 4 paarden.

Kees heeft nu nog maar 1 paard dat 26 jaar oud is. In de garage staan een caravan, auto, tractor en koets. De koets kocht Kees 25 jaar geleden bij een rijtuigen beurs in Den Bosch. Om die met eigen paard te kunnen bereiden moest hij wel eerst zijn koetsiersbewijs behalen, wat hij samen met de jongste tweeling deed.
Kees deed 15 jaar lang mee met de 30 km lange kastelentocht in Doorn waaraan jaarlijks gemiddeld 80 antieke rijtuigen deelnemen. Deze optocht trekt gemiddeld zo’n 1000 dagjesmensen die de rijtuigen komen bezichtigen op het terrein van Huize Doorn, een soort museum met landgoed die dit tot op heden organiseert. Hij is inmiddels gestopt want zowel het paard als Kees werden daar te oud voor.

Kees gaat elke week naar de Hervormde begraafplaats. Zo’n anderhalf jaar geleden zag hij Cees Verweij buiten harken en ze raakten aan de praat. Cees Verweij nodigde hem uit om binnen het Vereenigingsgebouw samen een bakkie te doen. Dat werd al gauw een wekelijkse ontmoeting. Sindsdien sloten meer liefhebbers aan. Het kan zomaar gebeuren dat er 35 of 40 mensen nu een bakkie doen.

Kees Brouwer is bekend met het gebouw. Vroeger hield de “School met de Bijbel” met directeur Smit daar hun gymnastieklessen op de houten vloeren. Kees Brouwer weet nog goed de dag dat de oorlog uitbrak en hij naar die school in De Meern liep. De meester wachtte hem op en stuurde hem weer naar huis; immers de soldaten werden veiligheidshalve uit de kazernes gehaald en tijdelijk ondergebracht in scholen en openbare gebouwen.

Tegenwoordig hangt er een prachtige foto van Kees met zijn koets in het Vereenigingsgebouw. Veel bezoekers van “de Inloop” zijn ook te vinden bij de maandelijkse pianoconcerten. Deze vinden op zondagmiddag plaats. Met name de pianoconcerten worden goed bezocht.
Verder heeft zich al veel afgespeeld in het Vereenigingsgebouw; verjaardagen, cursussen, een Bluesworkshop van Kees Dusink, een prachtig kerstconcert van Chantdante, een kunstmanifestatie, drie maandelijkse exposities, gitaar- en trompetlessen en de plaatselijke harmonie “de Bazuin”op haar eigen maandagavond. Elke donderdagochtend van 10:00-12:00 uur is er de Inloopochtend voor 55+ers. Er zijn wekelijks zo’n 30 mensen aanwezig maar iedereen is van harte welkom! Elke maand gaan ze gezellig samen uit eten.

Vindt u het leuk meer te leren of terug te zien over De Meern, kom er dan eens een kijkje nemen in de diverse historische boeken die daar ter inzage liggen.
Er heerst een knus huiskamersfeertje in het Vereenigingsgebouw met zijn prachtige openhaard en schilderijen aan de muur van kunstenaressen Ineke Out en Doke Pouw. U bent er van harte welkom.

Eind april gaat er een grootscheepse verbouwing plaatsvinden van het Vereenigingsgebouw. Het podium verdwijnt in z’n geheel en er komt een hele nieuwe zaal bij. De keuken krijgt een nieuw keukenblok en bar en er komt een andere voordeur aan de voorzijde van het gebouw. Met een beetje geluk gaat dit zo’n 3 maanden duren waarin het Vereenigingsgebouw gesloten is. Wilt u meer informatie over de activiteiten en concerten, kijk dan op de facebook pagina van “De Zandweg”. Even binnenwippen kan altijd op de donderdag, het adres van het Vereenigingsgebouw is Zandweg 148, De Meern.

Geschreven door Ellen Bergakker

1 gedachte over “Bewoner in beeld: Kees Brouwer van het Vereenigingsgebouw in De Meertn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.