Duurzaamheid belangrijk bij bouw Leidsche Rijn Centrum

Het duurzaamheidscertificaat staat na drie jaar nog steeds centraal bij de bouw van Leidsche Rijn Centrum. Rogier Hendriks, duurzaamheidsspecialist van a.s.r. vastgoed project, geeft aan dat de woningen en winkels op elkaar afgestemd zullen worden door een ecosysteem.

Hendriks vertelt dat de verdere bouw van Leidsche Rijn Centrum ook duurzaam zal verlopen. Tijdens het project zal de duurzame combinatie van wonen en voorzieningen, zoals bibliotheken en winkels, centraal staan. De woningen zullen zich bevinden boven de winkels. De verwachting is dat begin 2018 het duurzame bouwproject afgerond zal zijn.

Wat op de planning staat van het stedenbouwkundig plan, is het installeren van waterpompen voor een ecosysteem. Het ecosysteem zal de woningen en de winkels tegelijkertijd voorzien van water. Hendriks: “Als mensen het woord duurzaamheid horen, denken ze gelijk over energie en zonnepanelen. Terwijl er vele andere duurzame aspecten zijn, zoals het investeren in de toekomst. Ik wil dat het stadshart van Leidsche Rijn Centrum er ook nog over vijftig of nog wel honderd jaar staat.

Expert Maikel de Laat van Dutch Green Building Council (BREEAM-NL) geeft aan dat het duurzaamheidscertificaat alleen behaald kan worden wanneer er aan bepaalde eisen wordt voldaan. “BREEAM-NL is een duurzaamheidslabel dat een score weergeeft van hoe duurzaam een project is, hoe duurzamer, hoe hoger de score”, vertelt De Laat. In 2015 heeft Leidsche Rijn Centrum zijn eerste duurzaamheidscertificaat behaald met drie sterren.

Geschreven door: Nina Stefanovski, Hogeschool Utrecht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.