Samen houden we de buurt schoon

Organisatie Gewenst Eigen Initiatief bestaat dit jaar vijf jaar. GEI mobiliseert mensen om zwerfafval op te ruimen in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Om het vijfjarig bestaan te vieren, wordt er op 24 maart op vijf verschillende plekken binnen Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern afval opgeruimd. Elke opruimactie duurt één uur en na afloop is er een verrassing voor de deelnemers.

Je woont niet alleen in je huis, maar ook in je buurt, en het is net zo belangrijk dat de buurt ook schoon is. Dat is fijner wonen voor iedereen,” vertelt Dineke Oudijk, organisator van GEI. Volgens Milieu Centraal belandt er jaarlijks naar schatting vijftig miljoen kilo zwerfafval op straat of in de natuur. Zwerfafval staat in de top-3 van ergernissen in de buurt, en ergert 95 procent van de Nederlanders zich aan zwerfafval. Toch gooit bijna een kwart van de mensen wel eens afval op straat.


Advertentie:

Volgens Kenniswijzer Zwerfafval is afval op de grond gooien een gedragsprobleem. Het is een automatisme van veel mensen. De opruimdagen zijn geen oplossing voor de lange termijn. Dineke Oudijk probeert daarom tijdens de opruimdagen met alle aanwezigen na te denken over structurele oplossingen voor het bestrijden van zwerfafval. Een voorbeeld daarvan is dat ze probeert de jeugd erbij te betrekken. “Als de jeugd helpt met opruimen leren zij dit goede gedrag aan. Dan zullen zij voortaan hun afval niet op straat, maar in de prullenbak gooien.

Volgens Dineke Oudijk is het opruimen van de buurt ook een sociale activiteit. “Ik word er elke keer weer razend enthousiast van. Ik leer steeds nieuwe mensen kennen met dezelfde interesses en samen doen we iets goeds voor de wereld.

Informatie en programma over de opruimdag van 24 maart op: www.g-e-i.nl

Geschreven door Varja Dijksterhuis, Hogeschool Utrecht

Lees ook:
Uitreiking Gouden Stokstaartje tijdens TOOST uitgereikt aan Dineke Oudijk van GEI
Alle artikelen over GEI

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.