Duurzame woonwijk Leeuwestyn van start

De duurzame woonwijk Leeuwesteyn in Leidsche Rijn heeft begin dit jaar zijn start gemaakt. Leeuwesteyn wordt een duurzame, groene woonwijk met 950 tot 1100 woningen aan de westkant van het Amsterdam Rijnkanaal. De prioriteiten van de woonwijk zijn: een gezonde leefomgeving, een natuurlijke ruimte en water.

Margien Oepts stedenbouwkundige van adviesbureau voor stedenbouw en landschap BGSV vertelt dat tijdens de bouw de focus wordt gelegd op de gezondheid van de toekomstige bewoners. ‘’Zo worden de huizen op een locatie gebouwd, die makkelijk met de fiets en te voet bereikbaar zijn. Ook zullen er verschillen in hoogte zijn, zoals vele trappen en hellingen. Dat zal er voor zorgen dat de bewoners meer aan lichaamsbeweging doen’’, vertelt Oepts.

Langs het kanaal en rondom te huizen zal aandacht besteed worden aan groen. Bomen, natuurlijke speelplekken en waterbergingen zullen hiervoor zorgen. De functie van de waterberging is om zo veel mogelijk water in het riool te voorkomen. Het water zal door straatstenen die niet recht naast elkaar staan gemakkelijker worden opgenomen in de bodem.

Begin 2016 is het raadsvoorstel van Leeuwesteyn, waar deze plannen in zijn verwerkt, in behandeling gegaan. Het voorstel en de verdere gang van zaken is volgens woordvoerder bestuurscommunicatie Gemeente Utrecht Matthijs Keuning, op de Gemeente Utrecht site te volgen.

Geschreven door Nina Stefanovski, Hogeschool Utrecht

15 gedachten over “Duurzame woonwijk Leeuwestyn van start”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.