Op zoek naar een basisschool voor je embryo

Kinderen uit Leidsche Rijn moeten steeds jonger worden ingeschreven bij een basisschool. De wachtlijsten zijn enorm. Veel ouders schrijven hun kind al in voor een basisschool als ze net geboren zijn.

Over een eventuele minimumleeftijd bestaat veel verwarring. Volgens veel moeders mag je je kind wettelijk of vanuit de gemeente pas vanaf 2 jaar inschrijven. Gemeente Utrecht lijkt onwetend: “Er is geen norm die wij stellen, het is mogelijk dat scholen dit zelf doen, of in samenwerkingsverband.”

Basisscholen in Leidsche Rijn lijken van deze regeling te weten, maar deze toch te omzeilen. “Ouders kunnen hun kinderen pas inschrijven als ze drie jaar zijn. Ze kunnen hun kind wel alvast aanmelden, dan komt het kind op een wachtlijst te staan. Veel ouders die al meerdere kinderen op de basisschool hebben zitten, melden hun kind al aan bij de geboorte,” aldus Maarten Jacobs, directeur van Montessori Arcade.

Zo ook Eva van Es. Zij schreef haar zoontje al in toen hij net een maand oud was. “Ik vind het wel raar. Als je kind pas een maand oud is, ken je je kind nog niet en weet je niet wat voor een school bij hem past. De keuze voor een school lijkt dan nog zo ver weg.”

Het gevolg van dit probleem is dat ouders hun kinderen op verschillende scholen inschrijven. Scholen zijn hiervan de dupe. Net voor het schooljaar is het aantal afmeldingen van nieuwe kindjes groot. Dit loopt soms op tot wel twintig kinderen. Dit is een hele klas en dus een leerkracht minder.

Maar als je je kind niet op tijd inschrijft, is de kans groot dat je kind niet meer terecht kan op jouw favoriete basisschool. “Klassen kunnen gewoon niet te vol zitten, dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs,” vertelt Jacobs. Maar een goede oplossing lijkt niemand echt te weten. Over een jaar of tien zal dit probleem zich verplaatsen naar de middelbare scholen.

Geschreven door Mariska Meijvogel, Hogeschool Utrecht

43 gedachten over “Op zoek naar een basisschool voor je embryo”

 1. Super leuke school in Harmelen de horizon waar het om het kind draait.
  Goede aandacht voor elk kind in groepsverband en ook 1 op 1
  Top leerkrachten!
  Ga is een kijkje nemen met u kind die zal zich gelijk thuis voelen.

 2. Dit was in 2009 al het geval…blijkbaar is er nauwelijks mogelijkheid om vrij te kiezen als je kind ouder is want dan zit alles vol en heb je pech. Sommigen scholen hanteren het bezoeken van informatie dagen voordat je je kind kunt inschrijven. Dat scheelt. Het aanbod aan diverse scholen is in de loop der jaren per wijk wel uitgebreider want rond 2009 was er in wijk Het Zand alleen een OBS of Montessori en móest je naar andere buurt als je graag naar een KSU of PC wilde. En dan begonnen bewoners van die wijken weer te mopperen… gemeente had dit beter moeten inschatten en dit probleem eerder moeten aanpakken. Daar gelaten de problemen dat je je baby naar geen enkele kdv kon sturen als je een baby kreeg in Leidsche Rijn. Maarssen..Harmelen was t soms.

 3. Dat is nog niet eens zo erg. Moet je eens proberen naar zo’n wijk toe te verhuizen als je al schoolgaande kids hebt! We moeten compleet naar een andere gemeente! Wat een slechte planologie, zeg 🙁 Mijn kinderen zullen nooit zelfstandig naar de basisschool kunnen, omdat het te gevaarlijk is. Al hun vriendjes wonen in compleet andere wijken. Ik ben er nu, na een half jaar, nog steeds verdrietig om.

 4. Dit kan alleen anders als de scholen inderdaad pas vanaf 2 jaar gaan inschrijven, plek dan ook gegarandeerd is, én de scholen onderling overleggen in inschrijvingen naast elkaar leggen om dubbel inschrijven uit te sluiten.

 5. Vroeg inschrijven kan, maar rond het derde jaar vind er een controle plaats of je kind op meer dan 1 school ingeschreven staat (dacht vanuit ministerie). Dat was bij ons in 2010, dus het klopt niet dat scholen verrast worden. Dat gemeente geen overzicht heeft is al jaren bekend. Speelt te laat in. Maar dreigt wel met postcode-check (binnen de wijk).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.