Bewoner in beeld: René Bransen van honk- en softbalvereniging UVV

27 maart 2017 06:15  Redactie  Reageer

Na de MAVO aan de Perquin School te Utrecht, heeft René een jaartje MBO gedaan, maar besloot toen toch te gaan werken. En wel 17 jaar lang bij textielverzorgingsbedrijf G.van der Kleij & Zn in Vleuten, waar hij alle voorkomende werkzaamheden deed van wasserij tot logistiek. Daarna kreeg hij de mogelijkheid om als conducteur aan de slag te gaan bij de Nederlandse Spoorwegen te Utrecht, wat hij ruim 10 jaar heeft gedaan. Daarop volgden diverse baantjes waarna hij in 2015 tijdelijk als planner bij de Politie ging werken. Toen dat contract afliep werd René actief in het vrijwilligerswerk. Hij begon gelijktijdig bij het UVV te Vleuten en kringloopwinkel De Waarde in Utrecht. Na 3 jaar bij de kringloopwinkel gewerkt te hebben, besloot René de cursus Budget Coach te gaan doen om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Onderwijl werd hij door de Gemeente benaderd voor een gesprek. Dat gesprek ging over Stage Straat, een project van de Gemeente voor mensen met een uitkering, om hen weer onder de aandacht van werkgevers te brengen. Daaruit voort kwam een gesprek met Nicky The, van Surinaams Eethuis Millie’s Corner in Overvecht, over een stageplek bij hun voor de duur van een half jaar. “Wat je niet kent is leuk!”, aldus René. “Ik was totaal onbekend met deze branche, maar intussen werk ik er met heel veel plezier.” In de tussentijd evalueert de Gemeente, door middel van een aantal gesprekken, de voortgang van dit traject.

René Bransen, vrijwilliger bij honk- en softbalvereniging UVV

“Slaan en stelen mag!” 
Reeds in de jaren 80 kende René iemand, Daniëlle Beune, die vaak bij “Ola UVV” (Ola was toen sponsor van het UVV), kwam kijken en aan hem vroeg of hij een keer mee wilde gaan. René was meteen verkocht omdat er veel elementen in het honkbalspel zitten die het leuk en verrassend maken. Een bekende slogan in het honkbal is dan ook “Slaan en stelen mag”.

Het UVV zat eerst tegenover Douwe Egberts op sportpark J.C. Verthoren in Utrecht West. Door de komst van Leidsche Rijn zijn ze verhuisd naar sportpark De Paperclip aan de Parkzichtlaan te Vleuten, waar ook Sport City te vinden is. UVV is een omnisportvereniging waar allerlei zelfstandige takken van sport onder gevestigd zijn. Het ASV is daar het overkoepelend orgaan.
Toen Vleutenaar René in 2015 een honkbalwedstrijd bezocht kwam hij in contact met Zuilenees Frans van Elst, die vorig jaar zijn 30 jarig jubileum als vrijwilliger bij de club vierde. Het klikte meteen en zo belandde René daar als vrijwilliger.
Samen met Frans zorgt hij dat het honkbalveld speelklaar is voor team Heren 1 dat in de eredivisie speelt. Zij zorgen er tevens voor dat de coaches zich alleen hoeven te concentreren op het winnen van de wedstrijd. Alles rondom de wedstrijd zit bij hen in het takenpakket, waaronder alle vragen beantwoorden en problemen oplossen of vertrouwelijke gesprekken met de spelers voeren.
Daarnaast is René secretaris van 15 honkbalteams Dit houdt in dat hij oefenwedstrijden organiseert met wedstrijdsecretarissen van andere clubs, locaties regelt, aanvragen indient, zorgt dat er scheidsrechters aanwezig zijn, dat de teams worden ingeschreven voor competitie indelingen en de speeldata van de afgelaste wedstrijden verzet worden.

Komend seizoen, zijn 3e alweer, gaat René “speakeren” oftewel omroepen vanuit de speakers c.q. scorers ruimte erbij doen. Tevens werd hij uitgedaagd om een clinic te regelen met de teams Heren 1 en Dames 1. De twee vlaggenschepen van de club.
Een clinic is een gezamenlijke training om praktische vaardigheden van het spel zelf en het nut van in teamverband spelen te leren. Zowel mensen als organisaties kunnen zo’n clinic aanvragen, om zo hun teams meer spelinzicht te verschaffen en omdat het natuurlijk heel leuk en leerzaam is. Deze clinic wordt gegeven bij Knickerbockers in Soest op 18 maart van 10:00-12:30 uur. Vanaf 14:00 uur oefenen beide teams tegen Neptunus uit Rotterdam.
Voor Dames 1 is er nog een ander belang bij, namelijk dat zij op zoek zijn naar een nieuwe hoofdsponsor uit het MKB (midden- en kleinbedrijf). UVV team Dames 1 werd vorig jaar kampioen (!) en hebben voor dit jaar dezelfde ambitie. Ze zoeken een bedrijf dat zich nu met hun naam wil verbinden aan hun kampioenen team. Zij spelen in de silver league, de op 1 na hoogste divisie en willen promoveren naar de golden league.

Team Heren 1 hebben van sponsor Pickles nieuwe kleding gekregen, waarvan Frans en René ook exemplaren ontvingen, te weten een mooie sweater (zie foto) en windjack welke René trouw en met plezier draagt tijdens de wedstrijden. “One team, one goal”, roept René spontaan. “Als ondersteunende functionarissen horen wij volledig bij het team. Ik heb het dan ook reuze naar mijn zin bij deze club, omdat ik daar met mijn hart kan werken en er helemaal mijn ei kwijt kan.”
In de oefencampagne (half maart – half april) laat René team Heren 1 thuiswedstrijden in de regio spelen om de sport en de club te promoten. Informatie over de competitie is via teletekst te lezen. RTV Utrecht verslaat zowel via beeld als radio de weekend wedstrijden.

Dinsdag 7 maart jongstleden vond de eerste vergadering van het seizoen plaats over de EK Jeugd honkbal (tot 12 jaar) die bij het UVV gespeeld wordt. Het toernooi wordt begin juli gespeeld tussen 12 teams, in 2 poules van 6 landen. De veldwerkzaamheden worden ook dan weer door o.a. Frans en René verzorgd.

Geschreven door Ellen F. Bergakker

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website