Blog: Dafne’s brug

Majestueus torent ze uit boven het landschap. Van alle kanten is ze zichtbaar en het lijkt of ze serieus zich een plek wil verwerven in de skyline van onze stad. Op de snelheid die ze doorgaans aan de dag legt heeft ze in dit geval behoorlijk moeten inleveren. Het is geen wereldtijd geworden, maar wel een prestatie van formaat. Er wordt geen record gevestigd, maar wel een staaltje vakmanschap getoond. De 100 meter die ze overspant kan ze onmogelijk in een olympische tijd afleggen, maar het blijft plezierig om naar te kijken.

Wanneer Dafne Schippers haar brug officieel aan het fiets en wandel publiek overdraagt is de eerder gestelde datum al lang verlopen. Niet met weken, maar met maanden is de bouw van de brug vertraagd. De ingehesen brugdelen waren niet op tijd op locatie om de deadline te halen. 2016 verstreek en het werd 2017. Januari, februari en maart gingen voorbij en het zal april worden voor de eerste stappen op het brugdek zullen worden gezet. Om acht uur in de morgen op 3 april gaat het hek open. Wanneer Dafne op 13 mei zelf het kanaal over zal rennen is het volop lente en zal ze zich in haar hardlooptenue in het zweet werken.

Voor haar is het slechts een trainingsrondje, maar hoe zullen fietsers en wandelaars het gaan ervaren? Zal het een kuitenbijter zijn of een ‘vals plat’ waarvan de top steeds verder lijkt op te schuiven naarmate je denkt hem te naderen? Zullen meesters en juffen van de school waarop de brug landt voortdurend angstig omhoog kijken of er geen benen of fietswielen door het plafond van groep 5 heen komen of hebben ze voldoende vertrouwen in de constructie zodat ze onbezorgd hun werk kunnen doen?

Hoe het ook zal zijn, het is en blijft een staaltje van hoogstaande architectuur. Al weken zijn haar fraaie vormen zichtbaar en meer dan eens neem ik een kijkje bij haar. Nog niet zo heel lang geleden ben ik heel dicht bij haar geweest, stiekem heb ik op het brugdek gestaan dat toen nog louter kaal beton was. Ik zag met mijn eigen ogen dat ze blaakt van zelfvertrouwen om de komende decennia zich van haar taak te kwijten.

Ze reikt tot grote hoogte zodat ze verheven is boven het scheepvaartverkeer. Haar ranke pijlers zijn verankerd in de bodem en geen schipper zal zich ook maar te dicht in de buurt ervan wagen, bang haar onherstelbare schade toe te brengen.

Ik was nog niet zo heel lang geleden dicht bij haar en besefte me dat de brug haar naam draagt. Een atlete om trots op te zijn en van Utrechtse bodem ook nog!

Lees hier alle blogs van Hans Peter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.