Hoogst aantal scheefwoners wonen in Leidsche Rijn

Volgens cijfers van Vereniging Nederlandse Gemeenten wonen de meeste scheefwoners in Leidsche Rijn. De machteloosheid van woningcorporaties is groot.

Sociale huurwoningen zijn goedkopere woningen die bedoeld zijn voor mensen met een laag inkomen. Als deze mensen na verloop van tijd meer gaan verdienen, moeten zij eigenlijk de woning uit. Mensen die hier blijven wonen, maar teveel verdienen worden goedkope scheefwoners genoemd. In Leidsche Rijn ligt het percentage van scheefwoners op 21 procent tegenover een landelijk percentage van 13,8 procent.


Advertentie:

Woningcorporaties kunnen hier vrij weinig aan doen. “Het enige dat wij doen, is het toepassen van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Wanneer de belastingdienst aangeeft dat het inkomen van een huurder boven een bepaald niveau ligt, dan kunnen wij een huurverhoging vragen,” aldus Kim Roetert van woningcorporatie Mitros.

Woningcorporaties kunnen echter verder niks doen. “Wij hebben geen inzage in de inkomens van onze huurders. Dat behoort tot hun privacy. Dat betekent dat de wet aangepast zou moeten worden,” meldt Roetert.

Geschreven door Mariska Meijvogel, Hogeschool Utrecht

13 reacties op “Hoogst aantal scheefwoners wonen in Leidsche Rijn”

  1. De Mitros is zeker vergeten dat ze 3 of 4 jaar geleden dit wel ten onrechte hebben ontvangen van de belasting en mensen 3 jaar lang forse huurverhogingen hebben gehad. Totdat bleek dat dit helemaal niet mocht ivm privacy.

  2. Nee ze zegt in het artikel dat je dan meer huur moet betalen. Wat natuurlijk het probleem niet oplost omdat de mensen waarom het gaat nog steeds geen goedkope huurwoning hebben. Draait alleen om centjes

  3. Ze moeten de scheefhuurders goed alternatief bieden mijn gezin heeft dit in levende lijfe meegemaakt wij haďden 2inkomens woonden in huis van 470 euro dus kregen wij de laatste jaren fikse huurverhoging ik begrijp dat wij moeten betalen dus dachten 8 maanden geleden dan gaan we kopen dus zit nu net zo duur bijna dus wij dachten nou ons huis is vrijgekomen voor mensen met kleine beurs tot onze verbazing staat ons huis in het woningnetkrantje en wat denk je … 150euro huur er boven op gedaan toen waren wij natuurlijk niet blij wij wonen overigens nu in een prachtig koophuis maar begrijp niet waar woningbouw verenigingen mee bezig zijn

  4. Lekker kort door de bocht. Dit komt voornamelijk (m.i.) omdat het gat tussen sociale huur en particulier huur/koop veel te groot is. Ik denken dat veel mensen best willen verhuizen maar geen andere optie hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.