Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__PUE::$pue_instance is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/PUE.php on line 47

Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__Main::$eventListDateFormat is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/Main.php on line 305

Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__Main::$users_can_create is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/Main.php on line 313

Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__Main::$emailAlertsEnabled is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/Main.php on line 316

Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__Main::$emailAlertsList is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/Main.php on line 319

Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__Main::$blockRolesFromAdmin is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/Main.php on line 321

Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__Main::$blockRolesList is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/Main.php on line 322
Lezing over Vleuten en De Meern gedurende het jaar van de Beeldenstorm – wpdev

Lezing over Vleuten en De Meern gedurende het jaar van de Beeldenstorm

6 april: “Vleuten en De Meern gedurende het jaar van de Beeldenstorm (1566), Twee dorpen in de luwte van de (Beelden)storm?”, lezing door Sander Wassing

In de zomer van 1566 raakten de gemoederen overal in de Nederlanden oververhit. Een explosieve mix van religieuze, sociale en economische onrust begon te gisten. Het Spaans-Habsburgse bewind in Brussel verloor haar greep op de situatie toen landvoogdes Margaretha van Parma vergaande concessies deed. Uiteindelijk moest zij dulden dat andersdenkenden openlijk bijeenkwamen. In de zomer van 1566 vonden er overal in de Nederlanden hagenpreken plaats. Voor de inwoners van zestiende-eeuws Vleuten en De Meern was de onrust rondom de Beeldenstorm nooit ver weg in de zomer van 1566. In Utrecht richtten beeldenstormers van 24 tot 26 augustus vernielingen aan in verschillende kloosters en kerken.
Wat merkten de inwoners van Vleuten en De Meern van deze turbulente periode? Bleef de kapel van de H. Antonius gespaard voor de beeldenbrekers en de soldaten van Brederode?

Tijdens deze lezing op donderdag 6 april komen deze en andere vragen uitgebreid aan de orde.
Drs. Sander Wassing studeerde in 2013 af aan de Universiteit van Leiden en schreef zijn scriptie over Alva’s Raad van Beroerten. Sinds die tijd is hij werkzaam als freelance historicus en is daarnaast als conservator verbonden aan de Stichting Historisch Museum Hazerswoude.

Informatie
Datum: 6 april 2017
Tijdstip: Zaal open: 19.30 uur. Aanvang: 20:00 uur
Locatie: De Schalm in De Meern
Entree: €5,- Leden Hist. Vereniging: €2,50
Aanmelden: activiteiten@histvervdmh.nl
Meer informatie: Wim de Vrankrijker (06-5424.2160).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.

Scroll naar boven