Blog: Picnic

Even voel ik me een voyeur als ik van een afstandje het rijtje woningen bekijk. Dan bedenk ik me dat er nog niemand woont en alle drukte in en rondom de woon containers nog slechts wordt veroorzaakt door bouwlieden. Zij hebben de door de overheid met uiterste nauwkeurigheid bepaalde locatie bouwrijp gemaakt en met precisie de huizen op hun plek gehesen.

Het is vandaag niet voor het eerst dat ik sta te kijken naar een plek die mensen tot hún plek moeten gaan maken. Een hele tijd heeft er een enorm hek omheen gestaan en even dacht ik dat het nooit meer zou worden weg gehaald. Zou ik gerustgesteld zijn als er een hoog hek omheen zou blijven staan of kan ik met een gerust hart stellen dat de bewoners van de zogenaamde ‘aso woningen’ welkom zijn?

Nu nog weten we niet wat voor vlees we in de kuip hebben.
Niet voor niets worden bewoners van deze ‘Skaeve Huse’ gehuisvest op een kavel met louter studenten als buren en worden ze door professionals begeleid. Ver van ‘overprikkelende factoren’ zullen mensen hier onderdak hebben en zich langzaam omsloten zien worden door wijk Leeuwesteyn.

Het metershoge bouwhek heeft inmiddels plaats gemaakt voor een keurig modaal hekwerk en de borders zijn ingeplant. Naar verwachting zullen begin april de veertigers, vijftigers en misschien wel een enkele zestiger hun nieuwe behuizing betrekken. Een mini samenleving van zeven eenpersoons huishoudens die omarmd worden door karakteristieke hoogbouw waarin een kleine vijfhonderd studerenden zal worden gehuisvest. Aan leut dus geen gebrek in de wijk Overtuin, dicht tegen Leeuwesteyn aan en onder de rook van de koffiegigant aan de andere kant van de brug. De Skaeve Huse liggen in de diepte, ver beneden het park waar aan Willem Alexander zijn naam heeft verbonden. De studenten torenen boven ze uit en wie hoog genoeg in een van de gebouwen zijn studio heeft betrokken, heeft een wijds uitzicht over het kanaal.

De bewoners van Overtuin zullen het komende jaar nog aangewezen zijn op de voorzieningen elders in Leidsche Rijn of over de Dafne Schippersbrug hun weg naar oog in Al en het centrum moeten vinden. Pas ver in 2018 zal Leidsche Rijn Centrum ook voor hen haar deuren wijd openzetten. Ligt hier een uitdaging voor Picnic?

Lees hier alle blogs van Hans Peter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.