wil_in_je_buurt
 

WIL in je buurt

1 april 2017 19:33  Redactie  Reageer

‘Mens op mens. WIL moet heel warm zijn’, wordt er tijdens de bijeenkomst geroepen. WIL (Wijk Informatie Lijnen) doet een bezoekje aan de bewoners in buurthuis De Pijler, samen gaan ze in overleg en er vloeien mooie ideeën.

In het buurthuis bevindt zich een kleine vergaderruimte, waar buurtbewoners die zich inzetten voor de buurt en vrijwilligerswerk doen bijeenkomen. Bij binnenkomst krijgen de bewoners een kop koffie of een kop thee, waarna ze samen aan tafel gaan zitten. ‘WIL in je buurt’ besteedt tijdens deze bijeenkomst vooral aandacht aan (digitale) communicatie met bewoners.

Iedereen die aan tafel zit is erg opgewekt en enthousiast. Tijdelijk projectleidster Wilma schudt iedereen vriendelijk de hand en maakt een kort praatje. Op tafel staan laptops, vele papieren en pennen. Deze attributen worden gebruikt om aantekeningen te maken over de bijeenkomst.

Door de deur komt een oudere man binnen, ‘Goedemorgen dames!’ Iedereen aan tafel lacht en één van de dames zegt: ‘Hey, Theo! Waar zijn de koekjes?’ Theo verheft zijn stem met een grappige toon: ‘Geen koekjes vandaag. Ik houd wel heel erg van koekjes, maar ik ben geen koekjesmonster!’ De binnenkomst van Theo brengt de sfeer van samenhorigheid en plezier naar boven. Theo woont in een bejaardentehuis boven het buurthuis en is dagelijks actief als vrijwilliger.

Na het grappige moment begint de serieuze vergadering. De bewoners aan tafel beginnen met een voorstelrondje. Wilma stelt zich als eerst voor: ‘Welkom allemaal bij de WIL bijeenkomst. Hier op tafel zien jullie een flyer met een plaatje.’ Op het plaatje staat een illustratie van een pijl met borden en de naam Wil. ‘Wat is Wil eigenlijk? Een man of een vrouw?’ De bewoners praten een beetje met elkaar en vinden dat het een vrouw én een man is. ‘Inderdaad, Wil kan een man en een vrouw zijn. Iemand die door de wijk loopt en weet wat er in de wijk speelt. Wil wilt de punten weten waar de bewoners bij elkaar komen en hoe hij of zij aanwezig kan zijn voor de bewoners.’

De wijkmap kan handig uitkomen voor Wil: in de map staan activiteiten die worden georganiseerd in Vleuten- De Meern. De map is te vinden in verschillende buurthuizen, als iemand iets leuks wilt doen, kan er in de map gekeken worden voor inspiratie. ‘Je kan gewoon lekker binnenkomen in De Pijler om in de map te kijken’, zegt Theo.

‘Wil moet zich op alles kunnen aansluiten, maar het moet concreet gemaakt worden’, zegt Wilm. Er wordt hardop gebrainstormd, het gene dat duidelijk wordt aangegeven is dat de vrijwilligers worden ondersteund door professionals. Ook de interactie met letterlijk iedereen staat centraal, want Wil moet wel op alles een antwoord kunnen hebben.

Het is echt te zien dat iedereen welkom is om te overleggen, in het laatste half uur komt er nog een oudere vrouw binnen met een rollator. ‘Ben ik nog op tijd? Ik kon niet eerder komen, omdat ik een pedicure had. Eigenlijk duurde dat nog wel even, maar ik liep gewoon weg.’ Iedereen lacht.

De beamer wordt klaargezet en er wordt een presentatie gehouden over de website die wordt gelanceerd voor ‘WIL in je buurt’. De thema’s die worden uitgelicht op de website zijn: sport en bewegen, ontmoeting en contact, burenhulp én gezondheid en vitaliteit. Vele suggesties komen naar voren, zoals: een digitale agenda voor activiteiten en een manieren waarop mensen elkaar kunnen vinden. Ook een WhatsApp groep komt ter sprake, in zo een groep houden de vrijwilligers contact met elkaar.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een rondgaand papiertje, waar iedereen zijn of haar e-mailadres kan opschrijven om op de hoogte gehouden te worden over WIL.

Meer te weten komen over Wilma en WIL-bewonersbijeenkomsten? Klik dan hier.

Tekst en foto: Nina Stefanovski, Hogescbhool UtrechtAdvertentie:


Advertenties:

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website