Navrati viering in Leidsche Rijn

5 april 2017 20:26  Redactie  3 reacties

De zaal is vol en de gebeden worden luid meegezongen want vandaag wordt de geboortedag van god Rama gevierd. Negen avonden lang wordt in bibliotheek Vleuterweide Navatri gevierd, een Hindoeïstisch feest gewijd aan de verering van de universele moeder.

Wanneer je de trap op loopt naar boven zie je een volle zaal waar muziek en zang te horen is. Dit blijken gebeden te zijn die luid worden meegezongen. Vandaag is het namelijk de geboortedag van de Hindoestaanse god Rama. Het is een kleurrijk geheel. De aanwezigen zijn gekleed in felgekleurde Indiase klederdracht en zingen luidt het gebed mee. Op een lange tafel voorin de zaal staan negen beelden van verschillende goden op een rij en er is wierook aangestoken. ”Wij zijn een Hindoestaanse organisatie die naast religieuze activiteiten ook sociaal culturele activiteiten organiseert, toegankelijk voor iedereen in Leidsche Rijn en omgeving”, vertelt Parbha Moekoet, een van de vrijwilligers van Stichting Shri Ganesh.

Na het gezamenlijke gebed volgt er live gezang van een muziekgroep. Een vrouw zingt een lied. De microfoon wordt daarna doorgegeven aan de man naast haar die het volgende nummer zingt. Tijdens het gezang beginnen de mensen in een rij voor de beelden te staan en een ieder brengt om de beurt een offer uit of zegt een gebed op. Het offeren gebeurt doormiddel van een bloem, een stuk fruit, een beker melk of persaad, wat geofferd voedsel is. Hierna volgt een lezing van de pandit, een hindoe geestelijke. De lezing heeft iedere keer een ander onderwerp. ”Vandaag hou ik een lezing over de reïncarnatie van god Rama”, vertelt Haridatt Koendan, de pandit van vandaag. ”Na de preek zullen de bezoekers symbolisch God Rama vereren. Het beeldje van God Rama is in een wieg geplaatst en zal door iedereen vereerd worden, door het wiegje te wiegen en er een bloemetje en/of geld in te leggen”.

De preek en de verering van God Rama zijn inmiddels achter de rug en het afsluitend gebed volgt, ook wel Aarti genoemd. Deze Aarti wordt geleid door de muziekgroep en een koperen schaal gevuld met lichtjes en bloemen gaat de zaal rond. De mensen doen hier wat geld in en krijgen vervolgens een theelepeltje melk in de handpalm die ze vervolgens opdrinken.

Na afloop gaan de bezoekers de trap af waar iedereen een zakje persaad krijgt. In dit zakje zitten de zaken die vandaag geofferd zijn. Hierna gaat iedereen in de rij staan voor een warme maaltijd dat door de vrijwilligers van de stichting is klaargemaakt. Tijdens de maaltijd hebben de bezoekers tijd om met elkaar te kletsen en na te praten en zo wordt de avond gezamenlijk afgesloten. Na het eten gaat iedereen weer naar huis en van iedereen wordt persoonlijk afscheid genomen.

Tekst en foto: Leila Neslo, Hogeschool UtrechtAdvertenties:


3 reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website