Bewoner in beeld: Marcel Leicher, vrijwilliger bij Het Vlinderhof

Het Vlinderhof in het Maximapark is een bewonersinitiatief. Deze tuin is niet alleen maar ontworpen door bewoners, maar wordt ook beheert door vrijwilligers. Iedere zaterdag steken de vrijwilligers hun handen uit de mouwen om het Vlinderhof te onderhouden. Wij gingen op de zaterdag langs en spraken met vrijwilliger Marcel Leicher.

Hoe lang bent u al vrijwilliger bij het Vlinderhof?
‘’Ik ben 2,5 jaar geleden begonnen. Toen zijn we net open gegaan en kwam ik Marc, de initiatiefnemer van het Vlinderhof tegen. Die vroeg aan mij of ik geen zin had om vaker te komen helpen en zo ben ik eigenlijk begonnen.’’

Wat is de belangrijkste motivatie voor u om dit vrijwilligerswerk te doen?
‘’Dat is vooral om te ontspannen na de week. De hele week ben ik 40 uur aan het werk. Als ik dan hier kom kan ik eigenlijk om het heel plat te zeggen dom werk doen. Ik sta hier nu bijvoorbeeld tuinaarde te scheppen om het vak aan te vullen en ik vind het erg leuk om in de zomer gras te maaien. Dat werkt ontspannend voor mij. Dit doe ik dus op de zaterdagochtend en dan kan ik de rest van de week lekker druk zijn.’’

Hoeveel vrijwilligers telt het Vlinderhof momenteel?
‘’Vorige week waren we met vijfentwintig mensen die dan tegelijk komen, maar we nodigen iedere week ongeveer vijftig mensen uit met de vraag of ze zaterdag weer willen komen helpen. Dit doen we in de periode van februari t/m oktober. Normaal gesproken komen er iedere week ongeveer 15 mensen. Vandaag regent het toevallig en dan is het alweer minder druk.’’

Hoe belangrijk zijn de vrijwilligers voor het Vlinderhof?
‘’Nou, op een schaal van 1 tot 10 denk ik toch wel een 10. Dit is een Piet Oudhof tuin dat met heel veel kennis is ontworpen. Als we dit niet blijven onderhouden blijft het ook geen mooie tuin. Het onderhouden van de tuin doen we eigenlijk alleen maar met vrijwilligers. Alle inkomsten die wij binnen krijgen gebruiken we voor spullen om de tuin te kunnen onderhouden.’’

Wat doet u zoal op een zaterdagochtend als deze?
‘’We zijn nu aan het begin van het seizoen dus het is belangrijk dat we de vakken schoonmaken, kijken waar alle plantsoorten staan en kijken of ze daar ook echt horen. We zijn momenteel ook de tuinaarde aan het aanvullen aangezien er een aantal dingen uit zijn gehaald gedurende het hele seizoen. Het is nu vooral zorgen voor een goede en schone basis zonder onkruid, want als het mei is staat het weer een halve meter tot een meter hoog.’’

Doet u hiernaast nog ander vrijwilligerswerk?
‘’Ja, er zijn nog wat andere verenigingen waar ik actief in ben, bijvoorbeeld bij de Skateparade. Elke vrijdagavond skaten we door Utrecht en dat doe ik met dezelfde reden. Ontspanning.’’

Tekst en foto: Leila Neslo, Hogeschool Utrecht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.