Moeders starten petitie voor meer klassen

Leidsche Rijn profileert zich als de kindvriendelijkste wijk van Utrecht, maar voor veel kindjes is er geen plek op de basisschool. Buurvrouwen Martine Shewdat en Hafida El Fakiri besluiten de handen in één te slaan en beginnen een petitie.

Beide dames verhuisden met één reden naar Leidsche Rijn: de kinderen. Shewdat uit Nieuwegein, El Fakiri uit Amsterdam. Sinds eind 2016 wonen ze naast elkaar en hebben ze hetzelfde probleem: er is geen plek meer voor hun kindjes op de basisschool. Basisschool Onder de Bogen is januari 2017 geopend, maar nu zijn de wachtlijsten al vol voor kinderen die geboren zijn in 2014.

“Ik ben heel bewust verhuisd naar Leidsche Rijn. Ik was op zoek naar een kindvriendelijke wijk met goede scholen. Ik wil het beste voor mijn kind. Basisschool Onder de Bogen zou een maand nadat ik hier kwam wonen, opengaan. Eerder kon ik mijn kind niet inschrijven, want in Leidsche Rijn hebben we te maken met een postcoderegeling. Als je niet dicht genoeg bij de school woont, mag je je kind nog niet inschrijven. Toen ik in december hier kwam wonen, was ik dus te laat,” aldus El Fakiri.

De moeders zijn niet alleen buren, maar ook collega’s. Ze raakten toevallig in gesprek met elkaar. “Ik vroeg aan Hafida: “Heb jij al een plekje voor je kind op een school?” Zo kwamen we erachter dat we in hetzelfde schuitje zaten. We hoorden na verloop van tijd zoveel geluiden van mensen om ons heen en besloten hier iets mee te doen: het begin van de petitie.

Het probleem speelt zich voornamelijk af in de wijk Grauwaart. De petitie is dan ook bedoeld voor ouders uit Grauwaart of Hoge Weide, die kinderen van nul tot vier jaar hebben en deze op basisschool Onder de Bogen willen. “We hopen dat hierdoor extra klassen geopend worden, zodat de wachtlijsten teruggedrongen kunnen worden. Want eigenlijk komt het erop neer dat als je moeder wordt, meteen aan de tweede moet beginnen om een plekje op een basisschool voor je kind te bemachtigen.”

De dames hebben contact gehad met de gemeente. Die erkent het probleem en zoals de gemeente de buurvrouwen vertelt, is dat ook de reden dat de grote basisschool Onder de Bogen gebouwd is. Dat de basisschool heeft besloten per groep maar twee klassen te nemen, is de verantwoordelijkheid van Onder de Bogen. “Vorige week hebben we overleg gehad met het schoolbestuur. Onder de Bogen moet een oplossing vinden,” zegt Shewdat.

Met deze petitie hopen El Fakiri en Shewdat een heleboel mensen te bereiken. “We proberen te laten zien hoeveel ouders tegen hetzelfde probleem aanlopen. Er moet ruimte gemaakt worden voor verhuizende mensen. Leidsche Rijn is een vinex wijk nota bene, dan hoor je hier rekening mee te houden”, zegt El Fakiri stellig.

Klik hier voor meer informatie

Geschreven door: Mariska Meijvogel, Hogeschool Utrecht

Lees ook:
Op zoek naar een basisschool voor je embryo

12 gedachten over “Moeders starten petitie voor meer klassen”

  1. Bekend probleem maar om dit nou bij basisschool onder de bogen neer te leggen. Dit probleem bestaat in heel Leidse rijn. Klassen kunnen niet nog voller dan dat ze al zijn. Ik denk dat de gemeente eerder had moeten ingrijpen door meerdere scholen te bouwen. Probleem bestaat al veel langer. Een tip: een aantal basisscholen in terwijde hebben nog plek en de afstand valt mee.

  2. Inderdaad meer een probleem wat Leidsche Rijn betreft (in ieder geval gebied rond Hoge Weide). Scholen moeten ook de kwaliteit van hun onderwijs bewaken. Op de hoek van onze straat staat De Groene Alm. Toen we onze dochter van 2 wilden inschrijven waren ze helaas al vol. Gelukkig kan ze wel terecht op basisschool De Achtbaan. Iets verderop. Als leerkracht én moeder van bijna 2, zie ik dit probleem van beide kanten. De gemeente zal zich moeten buigen over de afstemming tussen vraag en aanbod.

  3. Onder de bogen is nu druk bezig met een soort van uitbreiding (op welke manier wordt nog binnenskamers gehouden) zodat er toch weer ruimte komt om kinderen aan te nemen.

  4. Heel Leidsche Rijn idd. Ik was geshockeerd te horen dat ik al aan de late kant ben met het inschrijven van mijn bijna 1 jarige dochtertje. Hoe moet ik nu al weten welke soort onderwijs bij haar en ons zou passen over 3 jaar?!?! En voor mij ook onmogelijk in te schatten welke school tegen die tijd geen overvolle klassen heeft.

  5. Er zijn veel goede basisscholen in Leidsche Rijn! Mijn kinderen hebben hun bassischooltijd op De Boomgaard doorgebracht. De eerste basisschool van Leidsche Rijn!
    Een superfijne school met bevlogen leerkrachten en directie. Echt n aanrader!!!

  6. Er zijn veel meer goede bassischolen in Leidsche Rijn. De allereerste school was De Boomgaard en wat mij betreft nog steeds de beste. Bevlogen leerkrachten en directie! Mijn kinderen hebben daar een heerlijke tijd gehad. Echt n aanrader!!!

  7. Martine Shewdath, zet je kids op de Shri Krishna School in de Meern, daar is voldoende plek. Ze kunnen worden gehaald en gebracht met de schoolbus, geweldige service. Vergelijk de schoolresultaten met jouw school in de buurt ter overtuiging.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.