Interview: Win-winsituatie door de avondspits te mijden

De Utrechtse Aniek Rooderkerken is reisblogger en ontdekt ook graag de mooiste plekjes rond Utrecht. Zo schreef zij laatst een blog over de bijzondere fietsroute langs de Romeinse Limes, die ook door Leidsche Rijn loopt. Als ambassadeur van het project No Spits Today wil ze iedereen in de regio Utrecht stimuleren om de avondspits te mijden. “Waarom in de auto gaan zitten als je ook lekker kunt bewegen? Fietsen is gezond, geeft geen stress en is ook beter voor het milieu. Een win-winsituatie dus!”

Onnodig veel tijd
“Na het werk spring ik op de fiets om mijn hoofd leeg te maken en alle werkstress achter me te laten. Als ik op mijn fiets langs de files rijd en iedereen in z’n auto zie zitten dan denk ik echt: wat doe je jezelf aan? Al snap ik dat voor veel mensen het gewoon geen optie is om buiten de spits om te rijden, maar als je enigszins de keuze hebt dan zou je zeker een alternatief moeten overwegen. Ik hou heel erg van fietsen en pak zelden de auto. Ik geniet van het mooie landschap rond Leidsche Rijn, fiets langs unieke plekjes en zie ’s avonds de zon ondergaan. Als ik dan rijen auto’s in de file zie staan ben ik echt blij dat ik op de fiets zit. Ik vind het heerlijk om in beweging te zijn.”

Sparen voor cadeaus
No Spits Today is een nieuw initiatief dat inzet op het verbeteren van de doorstroming in de regio. “No Spits Today moedigt automobilisten in de regio aan om de avondspits te mijden. Door bijvoorbeeld vaker thuis te werken, buiten de avondspits te rijden, met het openbaar vervoer te reizen, gebruik te maken van P+R plekken of, zoals ik doe, de fiets te pakken. Het bespaart je fileleed, stress en levert je meer tijd op. Bovendien draag je op die manier bij aan een betere leefomgeving in de buurt. Daarom vind ik No Spits Today een goed initiatief en juich ik het als ambassadeur toe”, aldus Aniek.

Het mijden van de avondspits kan je nu ook iets moois opleveren. Met No Spits Today en de app TimesUpp kan je afhankelijk van jouw reisgedrag sparen voor mooie cadeaus, en met de e-bike zelfs tot een maximale waarde van €600! Je ontvangt credits voor elke keer dat je de avondspits mijdt. Deze kun je inwisselen voor cadeaus. Bijvoorbeeld voor een OV-tegoed, cadeaubonnen of een donatie aan een goed doel, zoals Het Utrechts Landschap.

Mooie plekjes
“Elke dag dezelfde route naar je werk fietsen wordt op den duur ook saai. Daarom neem ik vaak een omweg en ontdek dan de mooiste plekjes. Helemaal in Leidsche Rijn en directe omgeving is van alles te ontdekken. Als je in de auto zit, zie je hier niets van. Zeker nu de Dafne Schippersbrug open is fiets ik vanuit de stad zo naar Leidsche Rijn. Ik vond het vooral zo verrassend dat je in een van de nieuwste stukjes Utrecht zo veel geschiedenis vindt. Fietsend langs de Romeinse Limes ontdekte ik bijvoorbeeld Castellum Hoge Woerd. Bijzonder dat je daar op duizenden jaren geschiedenis staat. Het museum is een aanrader, maar ook het café is een stop waard.”

Probeer het eens
“Zeker nu het mooie weer in aantocht is zou ik iedereen aanraden eens de auto te laten staan en de fiets te pakken. Je hoeft echt niet elke dag te gaan fietsen, één of twee dagen in de week is al meegenomen. En ook dit levert al aardig wat punten en credits op voor No Spits Today. Je zult zien dat je daarna vaker de fiets pakt.” Aniek fietst ook als het minder mooi weer is. “Soms is het juist heel fijn om na een drukke werkdag met flinke tegenwind naar huis te fietsen. Zelfs dat vind ik beter dan in de file staan. Letterlijk even uitwaaien en als ik thuiskom zijn al mijn werkzorgen weg en is mijn hoofd leeg. Hoe meer mensen de fiets pakken om naar hun werk te gaan, hoe minder drukte er is op de weg. Want Utrecht is zo mooi, daar mogen we best trots op zijn. En zuinig!”

Doe mee
Ben je enthousiast geworden en wil je ook meedoen? Reis je regelmatig met de auto tijdens de avondspits de gebieden Utrecht-Centrum, Utrecht Science Park, De Uithof of Amersfoort-Noord uit, dan is er een kans dat jij in aanmerking komt om deel te nemen aan No Spits Today. Installeer dan de gratis app TimesUpp op je smartphone en check je kenteken. Na het invullen van een aantal gegevens kun je al beginnen met het sparen van credits. Meer informatie vind je op de website van No Spits Today.

Lees ook:
– Blog Aniek: Fietsen langs de Romeinse Limes tussen Utrecht en Woerden

7 gedachten over “Interview: Win-winsituatie door de avondspits te mijden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.