Even voorstellen: Annemarie de Putter

‘Anne-Ma-ria Koe-Koek! Anne-Ma-ria Koe-Koek!’ De verwarmende lentebries draagt de geluiden van spelende kinderen en rennende voetstappen mee door het open raam. Het roepen van mijn naam trekt als eerste mijn aandacht, daarna geniet ik van de vrolijkheid van hun spel. Spelen, wat een heerlijke manier van leren!

Voor mij zelfs wel de favoriete manier. Iedere zomer en winter ben ik een aantal dagen samen met een groep mensen en speel tot diep in de nacht bordspellen. Wat ons daar samenbrengt is het Japanse denkspel Go. In Nederland vrij onbekend, maar zeker niet onbemind. En wat heb ik een hoop geleerd door dat prachtige spel.

Op het bord zelf uiteraard snode plannen maken en ten uitvoer brengen, strategisch denken dus. Helaas werkt de tegenstander meestal niet mee dus pakt het soms goed en soms minder goed uit. Om het bord heen sportief omgaan met mijn verlies. En soms zeg je dan ‘Gefeliciteerd, goed gespeeld!’ terwijl je jezelf verbijt vanwege een stomme fout. Tijdens een toernooi in Rusland leerde ik dat ik mezelf prima kan redden in mijn eentje onder van tevoren onbekende omstandigheden. Ook wanneer je met mensen die je echt nodig hebt, zoals douaniers en taxichauffeurs, een duidelijke taalbarrière ervaart.

Wat Go voor mij het mooist maakt, zijn de mensen eromheen. Het is altijd weer boeiend wie je treft aan de andere kant van het bord. Andere mensen leren kennen vind ik fantastisch.

Wellicht dat ik daardoor in het onderwijs ben beland. Het onderwijs geven wel te verstaan. Wat bij mij voorafging aan aardig wat jaren in de schoolbanken. Even tellen… Inclusief anderhalf jaar kleuterschool ben ik 24 jaar scholier of student geweest. Aan die hoeveelheid zit je zo, als je op je 31e de prachtige kans krijgt nog een tweede studie te gaan doen. Toen ik in 2007 in Leidsche Rijn kwam wonen begon ik als studiecoach met het geven van wiskundebijles aan middelbare scholieren en dat doe ik nu nog steeds.

Mijn ervaring in het onderwijs strekt zich dus uit van het volgen ervan, het geven ervan op verschillende manieren en heel recent, het uitzoeken van een basisschool voor mijn vier maanden oude zoontje. Echt? Ja echt, zie het stukje ‘Op zoek naar een basisschool voor je embryo‘. En leren? Dat hoop ik nog de rest van mijn leven vol te houden.

In deze blogreeks vertel ik jullie graag over mijn ervaringen in het onderwijs. En over hoe ik tegen bepaalde ontwikkelingen aankijk. En over dingen die mij raken. Mocht u graag een bepaald onderwerp of bepaalde actualiteit behandeld zien, schroom niet om contact op te nemen via redactie@regioleidscherijn.nl. Wellicht kan ik het terug laten komen in een blog.

Nu ga ik even naar buiten om de spelende kinderen te vragen mij de regels van Annemaria Koekoek te leren. Hopelijk tot gauw!

Annemarie de Putter

Klik hier om alle blogs van Annemarie te lezen

3 reacties op “Even voorstellen: Annemarie de Putter”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.