Verbindingen in Utrecht en daarbuiten

17 april 2017 10:00  Redactie  Reageer

Vleuten-De Meern is Utrecht! Deze uitspraak doet bij sommige bewoners in de oude dorpskernen Vleuten en De Meern nog steeds een beetje pijn. Zij hebben er destijds niet om gevraagd om een nieuwe identiteit aan te nemen en Utrechter te worden…..
Vleuten-De Meern is niet Leidsche Rijn. Deze uitspraak zal bij sommige bewoners die in de vinexbuurten van onze wijk zijn komen wonen de wenkbrauwen doen fronsen. Alle vinex “over de gele brug“ is toch Leidsche Rijn?
Bewoners trekken hun eigen grenzen, maken hun eigen bewegingen en vinden hun eigen identiteit in de plaats waar zij wonen. Zij bepalen waar ze naar toe gaan, wie ze ontmoeten en waar ze boodschappen doen. Dat is soms in de wijk, maar vaak er buiten.
Voor ons werk als buurtverbinder in deze diverse wijk 10 maakt het feitelijk niet uit waar bewoners zich mee identificeren. Belangrijker is dat wij kunnen bijdragen aan het prettig leven en samenleven met elkaar. En dat beperkt zich niet tot de officiële grenzen van ons werkgebied.

Ook als directeur draag ik mijn steentje bij aan het leggen van verbindingen. Laatst was ik een schakeltje in een keten om iemand verder te brengen. De keten bestond in dit geval uit een vraag aan de vrijwilligersvacaturebank, die sinds kort ook via de Informatiebalie in de Cultuurcampus bereikbaar is. Iris, de vrijwilligster die de vraag binnenkreeg, vertelde mij, gewoon in de wandelgangen, over een bewoner die op zoek was naar vrijwilligerswerk waarbij hij kan autorijden. Een paar uur later sprak ik, in weer een andere wandelgang, Janneke, een van onze sociaal makelaars. Zij vertelde over een bewoonster die zij kent op zoek naar betaalbaar vervoer naar familiebezoek in het oosten van Nederland, ver buiten de grenzen van de wijk. U snapt dat ik direct deze beide vragen en Iris en Janneke aan elkaar verbond. Zij hebben de match verder gebracht en intussen hebben beide bewoners afspraken met elkaar gemaakt.

Op stedelijk niveau kom ik vanuit mijn functie veelvuldig in contact met andere organisaties. Ook daar probeer ik verbinding te zoeken en te leggen. En gelukkig sta ik daarin niet alleen. De contacten tussen de sociaal makelorganisaties in Utrecht leiden tot samenwerking en uitwisseling, zodat wij over de grenzen van ons eigen werk en onze eigen wijk kijken en van elkaars deskundigheid kunnen leren. Een mooi voorbeeld is de themabijeenkomst over het pedagogisch sociaal makelaarschap, die wij in februari stedelijk met elkaar organiseerden.
Ook in de afstemming met en belangenbehartiging richting gemeente trekken de 5 sociaal makelorganisaties met elkaar op. Samen sta je sterker!

Een verbinding van heel andere aard is die met een landelijk netwerk waarin talenten worden gedeeld tussen allerlei personen en organisaties. We share Talent heeft Welzaam verbonden met een financieel directeur die ons nu adviseert in een aspect van onze bedrijfsvoering. Mooie verbinding. Niet binnen de wijk, niet binnen Utrecht, maar ver daarbuiten. En ook deze samenwerking is weer, via-via tot stand gekomen.

Ontmoeting en samenwerking kennen geen grenzen. Waar ze ook plaatsvinden, ontmoetingen en verbinden maken het leven waardevol.

Geschreven door: Nardie Eijsberg, directeur-bestuurder van Welzaam

Lees hier alle eerdere blogs van Welzaam

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website