Blog: Overtuin

24 april 2017 19:15  Redactie  13 reacties

Of het een toeristische attractie van formaat zal worden betwijfel ik, hoewel het met z’n meer dan 25 meter hoogte niet misstaan zou in menig pretpark. Op een steenworp afstand van de ‘aso woningen’ aan de oever van het Amsterdam Rijnkanaal, ligt de bouwplaats waar gedurende dit jaar een nieuwe spoorbrug gestalte zal krijgen.

Het enorme gevaarte wordt er in delen heen gevaren en op de wal onder de rook van ’s lands grootste koffiebrander in elkaar gezet. Dat Prorail deze locatie heeft uitgekozen om uiteindelijk drie miljoen kilo (!) staal aan elkaar te klussen is een weloverwogen keuze geweest. Immers, weinig omwonenden zullen hier hinder ondervinden van de bouwbezigheden aan deze mastodont, die uiteindelijk een slordige 170 meter zal moeten overspannen. Bovendien is de bouwplaats dicht bij de uiteindelijke bestemming zodat hij medio november dit jaar in zijn geheel kan worden ingevaren op de plek van bestemming.

De bewoners van de studentenwoontorens en de ‘aso’s’ zullen de overlast voor lief moeten nemen wanneer er gehamerd en gelald zal worden op de maat van de piraten zender muziek die schalt uit een enorme gettoblaster.

De bruggenbouwers vormen figuurlijk de schakel tussen de bewoners van wijk ‘Overtuin’ en de ‘beschaafde’ wereld. Ze verbinden bijna letterlijk de afgelegen wijk met de Skaeve Huse en de studentenflats waar ooit De Rode Doos stond, met de wijk ‘Hoge Weide’ die deels nog moet worden opgeleverd.

Ik zie ze staan, hoog, halverwege de boog van de brug die de gele brug gaat flankeren. Gehelmde mannen met fluorescerende jassen aan zwoegen om het eerste brugdeel in gereedheid te brengen zodat het aan het volgende deel dat over water langs bruggen en sluizen nadert, kan worden vast geklonken.

Het derde deel komt rond of op 6 mei aan land zodat de monsterklus kan worden geklaard. Drie miljoen kilo staal, drie brugdelen van elk meer dan 55 meter zullen eind van het jaar weer hun weg vervolgen over water, voorbij de ‘aso woningen’ en jolige studenten, zodat ze weer van hun rust kunnen genieten.

De bruggenbouwers zullen niet langer de verbindende schakel vormen met de overige bewoners van Leidsche Rijn, dus zullen we het moeten nemen zoals het is en er het beste van maken … Ik zal eens gaan vragen aan de bouwlieden hoe ze zijn in ‘het gebruik’, de bewoners van de wijk ‘Overtuin’. Ik durf te wedden dat het wel mee zal vallen!

Lees ook:
www.prorail.nl/projecten/utrecht-centraal-leidsche-rijn/webcamsAdvertenties:


13 reacties

  1. Enige wat ik me nu elke dag af vraag….. Past ie wel onder de gele brug door straks? Zullen ze vast wel nagemeten hebben toch?

    • Hij wordt er naartoe gereden.. dis hoeft er niet onderdoor!


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website