Romeinenweek: hoe Romeins was Utrecht eigenlijk?

Van 29 april tot en met 7 mei 2017 is het weer Romeinenweek. Tijdens deze week staat de rijke Romeinse geschiedenis van ons land centraal en vinden tal van activiteiten plaats, van Leeuwarden tot Maastricht en van Katwijk aan Zee tot Tolkamer. Uiteraard is ook in Utrecht veel te doen rondom het Romeinse verleden van de provincie.

Activiteiten
In het centrum van Utrecht is in DOMunder van alles te zien en doen, voor jong en oud. Je kunt je er onder andere verkleden als Romein. Freemd met een F organiseert bijzondere wandelingen langs de sporen van het Romeinse verleden. In Utrecht Leidsche Rijn gebeurt alles in en om Castellum Hoge Woerd: soldatentrainingen, gladiatorenshows, een kookworkshop en nog veel meer. In Woerden maken reconstructies van opgegraven Romeinse schepen vaartochten over de Romeinse Rijn. Ook het Stadsmuseum, Molen de Windhond en het Gilde Woerden organiseren speciale activiteiten. In Fort Vechten is de Romeinse tentoonstelling geopend. In Wijk bij Duurstede organiseert Museum Dorestad diverse (kinder)activiteiten. En in Houten staan de leden van de Archeologische Werkgroep klaar voor al uw vragen over Romeins Houten.

Foto: Aafke Holwerda

100% Romeins?

Thema van de Romeinenweek is dit jaar ‘100% Romeins?’. Want dé Romein bestaat niet. Meer dan vier eeuwen leefden in Romeins Nederland verschillende culturen samen in relatieve vrede. Rondom de grens van het Romeinse Rijk – de Limes – ontstond de eerste multiculturele samenleving van Noordwest-Europa. Die grens liep dwars door het huidige Nederland, zelfs dwars door de provincie Utrecht. Het was echter geen harde grens, maar een brede (handels)zone met interactie over en weer. Op diverse plekken in de provincie zijn sporen van die grens en de bewoning uit die tijd te vinden.

Romeinenweek
De Romeinenweek is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement bedoeld om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met de geschiedenis van de Romeinse tijd in ons land. Culturele organisaties, musea, buurtverenigingen en erfgoedprofessionals organiseren tijdens de Romeinenweek een reeks aan activiteiten voor jong en oud. De Romeinenweek is een initiatief van RomeinenNU in samenwerking met de Stichting Romeinse Limes Nederland.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over de Romeinenweek, het thema ‘100% Romeins?’ en het volledige programma op www.romeinenweek.nl

1 gedachte over “Romeinenweek: hoe Romeins was Utrecht eigenlijk?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.