caravan_foto_Blake_Wisz
 Foto: Blake Wisz

Met de caravan op pad: wat te doen bij storm?

27 april 2017 09:17  Redactie  Reageer

Heel af en toe komt het voor in Nederland; weeralarm code rood. Dit betekent niet alleen dat je hoogst waarschijnlijk een nat pak haalt wanneer je naar buiten gaat, het kan serieuze gevaren met zich meebrengen. Ook wanneer je met de caravan op pad bent, kunnen extreme weersomstandigheden problematisch zijn. Lees hier waar je allemaal op moet letten in geval van storm tijdens een caravanvakantie, en ga goed voorbereid op pad.

Technisch: kogeldruk en trekdoos

Een goede belading van de caravan is bij noodweer essentieel. Zo dienen zware zaken op de vloer van de caravan geplaatst te worden, zo dicht mogelijk bij de as. Daarnaast speelt de kogeldruk een belangrijke rol. Een correcte kogeldruk zorgt namelijk voor een goede wegligging; vandaar dat het van belang is een trekhaak te nemen die is afgestemd op zowel de auto als de caravan. De Opel Astra is een goede keus als het gaat om goede wegligging. De auto is, onder andere om deze reden namelijk uitgeroepen tot trekauto van 2016. Een bijpassende trekhaak voor bijvoorbeeld de Opel Astra, vind je op rameder.nl. Zorg er bovendien voor dat de trekdoos in orde is, zodat de verlichting van een aanhanger of caravan (maar ook bijvoorbeeld van het fietsenrek) goed werkt. Vooral bij slecht weer is dit een vereiste. Zevenpolige, en tegenwoordig steeds vaker toegepaste dertienpolige stekkers zorgen ervoor dat de achterlichten, remlichten, knipperlichten en mistachterlicht op de caravan even goed functioneren als op de trekkende auto.

Onderweg: zoek beschutting

Als je wordt overvallen door het noodweer wanneer je onderweg bent, volg dan altijd de adviezen en waarschuwingen op de radio, of de borden langs de weg en zoek zo snel mogelijk een beschutte plek om de caravan te parkeren. Belangrijk is om de caravan aangekoppeld te laten, met de neus in de wind. Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar parkeer de auto-caravancombinatie bij noodweer nooit onder een boom.

Voorbereiding: wat dekt de verzekering?

Het kan geen kwaad de polisvoorwaarden van je verzekering er nog eens op na te slaan om te zien of stormschade wel vergoed wordt. De verzekering dekt namelijk niet automatisch schade aan de caravan opgelopen door noodweer.
De meeste verzekeringsmaatschappijen duiden weersomstandigen met windkracht 7 aan als storm, dit terwijl er volgens het KNMI bij windkracht 9 sprake is van storm.”

Een test in de windturbines van het TNO wees uit dat een middelgrote, goed beladen, moderne caravan getrokken door een moderne auto windkracht 8 of zelfs 8,5 moet kunnen trotseren. Met een minder optimale combinatie of een gedateerde caravan kun je boven windkracht 7 maar beter niet meer de weg op gaan.


Advertentie:
Meer over: , , , , Tips

Advertenties:

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website