Leidsche Rijn krijgt een eigen Le Roy-tuin

Leidsche Rijn krijgt een eigen Le Roy-tuin, zoals die sinds de jaren zestig in Heerenveen wordt aangelegd. De ontmoetingsplek komt op het 40.000 m2 grote Berlijnplein en is gebaseerd op de ideeën van de Ecokathedraal van Louis Le Roy, een Nederlands beeldend kunstenaar, schrijver en milieudenker. Hij noemde zichzelf een “ecotest” en is bekend van de Ecokathedraal die hij bouwde in Mildam (bij Heerenveen).

Acht Nederlandse en internationale kunstenaars geven elk een andere invulling aan het gebied. Bennie Meek van Geweldgroei en Vincent Wittenberg uit Amsterdam zijn twee van hen. Ze hebben gekozen voor een Le Roy tuin en hebben al geruime tijd een samenwerkingsverband met de Stichting TIJD uit Heerenveen. In het weekend van 30 juni en 1 juli zal het project RAUM worden gelanceerd. Daarna zullen de acht kunstenaars aan de slag gaan.

Wilde tuinman
Centraal in de ideeën van Louis Le Roy staat dat de mens de natuur niet moet beheersen, maar samen dient te werken met haar groeikracht om zo de hoogste graad van complexiteit te bereiken. Deze complexiteit vereist niet een korte periode, maar een langdurige interactie tussen mens en natuur. In de jaren zestig kreeg Le Roy van de gemeente Heerenveen een stuk plantsoen ter beschikking om zijn ideeën over de juiste verhouding tussen mens en natuur in praktijk te brengen. Hij verwerkte hier veel restmateriaal van stratenmakers en bouwde er stapelmuren, zonder gebruik te maken van cement. Dit moest een uitgangssituatie bieden voor de natuur om het weer te begroeien. De tegenstelling van deze tuin met de keurig aangeharkte en gemaaide gazonnetjes leverde hem de bijnaam “wilde tuinman” op.
Foto: Peter Wouda

Ecokathedraal
In de jaren zeventig startte Le Roy zijn ecokathedraalproject in Mildam. Hij had hier een stuk grond verworven waar hij eerst een aantal bomen plantte. Daarna maakte hij met gemeente Heerenveen de afspraak dat puin van de gemeente op zijn land zou worden gebracht. Zo kwamen tot op de dag van vandaag vele vrachtwagens puin storten op zijn land. Le Roy begon te bouwen. Hij maakte van de stenen, stoepranden, en putten op zijn land muren, torens en platforms, zonder daarbij cement te gebruiken. Hij zette ook planten uit, en gaf aan een bekende toestemming om rotsplanten uit te zetten. De bedoeling van de ecokathedraal is dat er langdurig aan gebouwd wordt, net als de kathedralen in de Middeleeuwen. Desgevraagd zei hij dat het project duizend jaar gaat duren en dat de ecokathedraal uiteindelijk driehonderd meter hoog wordt. Het ging Le Roy echter veel meer om het proces dan om het resultaat. Tot op hoge leeftijd (hij is 87 jaar geworden), bouwde Le Roy aan zijn Ecokathedraal.

Stichting TIJD
Mens en natuur moeten in een langdurig proces een grote complexiteit ontwikkelen. Dat proces vergt lange tijd. Daarom is ook de Stichting TIJD opgericht om het bouwen aan de ecokathedraal en het uitdragen van Le Roy’s ideeën na zijn dood voort te zetten. Al zijn activiteiten waren gericht op een bewustwording van processen die ver boven onze beperkte menselijke tijdwaarneming uit reiken naar een veel breder perspectief van onze rol op deze aarde. De stichting organiseert elk jaar op 31 oktober een evenement, waarbij de betekenis van zeer langdurige processen wordt bekeken vanuit verschillende vakgebieden als psychologie, economie, kunst, overheid et cetera.

Prijzen
In 1972 ontving Le Roy de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 1973 verscheen zijn boek Natuur uitschakelen, natuur inschakelen waarin hij zijn ideeën ontvouwde over de manier waarop natuur en cultuur geïntegreerd dienen te zijn. Door dit boek geïnspireerd zijn veel mensen begonnen aan een natuurtuin. In 2000 won Le Roy de oeuvreprijs van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. In 2003 verscheen een nieuw boek van zijn hand, getiteld “Retourtje Mondriaan”, waarin hij op het gebied van kunstgeschiedenis, natuur en wetenschap de ontwikkelingen laat zien van de afgelopen honderden jaren, en een voorschot neemt op de komende ontwikkelingen op deze gebieden. In 2007 won Le Roy de 2-jaarlijkse Gerrit Benner Prijs voor Beeldende Kunst van de Provincie Fryslân. Le Roy bezat ook een bijzondere verzameling glaswerk.

Net als bij de Ecokathedraal in Mildam en de Le Roy-tuin in Heerenveen zal Gewildgroei gebruik maken van klinkers en trottoirtegels, die vrijkomen uit de omliggende wijken. Vrijwilligers helpen met stapelen. Ook is er samenwerking met het theatergezelschap Nieuw Utrechts Toneel (NUT). “Samen met lokale en (inter)nationale makers en publiek gaan we dit jaar bouwen aan het Berlijnplein: een programma vol publieke installaties, events en workshops”, aldus RAUM-projectleider Donica Buisman.

7 reacties op “Leidsche Rijn krijgt een eigen Le Roy-tuin”

  1. Geweldig! Ik ben een oudleerling van Louis Le Roy. Leerde mij tekenen. Later werden we collega’s. Heb nog contact met zijn weduwe. Woon sinds kort in De Meern. Ik zal het project op de voet volgen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.