Blog: Storm

7 mei 2017 19:15  Redactie  1 reactie

Ze valt niet veel mensen op. De storm en regen zorgt dat ze weggedoken in hun jassen haar voorbijgaan en geen acht op haar slaan.
Ook ik trotseer de wind en voel hoe de regen in mijn gezicht striemt. Ik knijp mijn ogen zover dicht dat ik nog met moeite kan zien wat er zich rondom me heen afspeelt. Het pad dat ik afloop voert me deels langs het water. Het is een bekende route die we lopen. Hummer lijkt minder last te hebben van het slechte weer en blijft als altijd even staan bij de eerder door hem gemarkeerde plekken.

Het gras langs de waterkant is een modderpoel geworden waarin een aantal meerkoeten hun heenkomen hebben gezocht. Het open water is onstuimig en de storm maakt dat er schuimkoppen ontstaan en het hoog opspat tegen de wal.

Hummer trekt even aan de riem, maar ik hou hem op het pad. De modderpoel is nu even het domein van de watervogels die zich er veilig wanen voor het woelige water. De rietkraag die enkele maanden geleden nog het water omzoomde is kaal en pas over enkele weken zullen de eerste groene toppen weer boven de waterspiegel uitkomen om in rap tempo op te schieten op zoek naar de zon. Enkel een paar dorre staken geven blijk van de vergane glorie en markeren de plek waar straks het frisse groen weer op zal schieten.

Achter een paar dorre rietstengels meen ik iets in het water te zien. Door mijn toegeknepen ogen kan ik maar lastig ontdekken wat zich in mijn blikveld door de golven laat meevoeren. Heel even waag ik het mijn ogen verder open te sperren en zie een jonge zwaan zich een weg banen door de woeste baren. Ze heeft nog niet zo’n fraai lelieblank verenpak, maar ze is wat vaal van kleur door haar nog jonge leeftijd. Ik zie dat ze moeite heeft het roer recht te houden. De wind komt van opzij en laat haar veren opbollen. Als een statig slagschip dat op drift is geraakt wordt ze naar de kant gedreven en ze laat het gebeuren.

Daar waar de oude rietstengels tegen de oever nog uit het water omhoog steken vindt ze beschutting. Ze baant zich een weg ertussendoor en ligt verankerd om er de storm af te wachten. Op de deining van het water wiegt ze wat heen en weer en houdt ons in de gaten. Een baas met zijn hond en een aantal meerkoeten in een modderpoel. Het is hondenweer, maar de zwaan laat zich er niet door meeslepen.

Hans Peter

Lees hier al zijn blogsAdvertenties:


1 reactie


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website