Tennissen over de A2 – Who’s afraid of the A2

Bekijk het eens van de andere kant van de A2. Wat biedt LTCM-Maarsenbroeck in Boomstede. Midden Jaren zeventig van de vorige eeuw bestond het gebied ten noorden van Utrecht uit enkele kleine woonkernen; Maarssen, Vleuten, de Meern enz. 
Diverse van deze gemeenten werden aangewezen als overloopgemeente voor de grote steden. Maarssen was als eerste aan de beurt en ontwikkelde Maarssenbroek. Hier ontstond een grote nieuwe leefgemeenschap met alle faciliteiten die daar bij horen. Inclusief sportaccommodaties waaronder de Lawn TennisClub Maarsen-Broeck, kortweg LTCM. Deze tennisclub met 8 verlichte banen breidde zeer snel uit tot een grote, gezellige club met meer dan 800 leden. Er was toen nog niet veel vertier in de nieuwe wijken, mensen kenden elkaar nog niet en het clubhuis werd dan ook door velen gezien als een sociëteit waar het vooral ’s avonds en in de weekenden goed toeven was. We waren allemaal jong. 
Nu, 40 jaar later, is de club nog steeds bruisend en levend ondanks het teruggelopen aantal leden. 
Inmiddels zijn aan de andere kant van de A2 de dorpskernen de Meern en Vleuten ook uitgebreid met nieuwbouw zoals Leidsche Rijn en Vleuterweide. Ook deze wijken hebben hun eigen tennisparken met, zoals het bij jonge nieuwbouwwijken betaamt, ellenlange wachtlijsten. De vraag rijst: waarom blijven mensen op een wachtlijst staan terwijl er op een steenworp afstand, aan de overzijde van de A2, een prachtig tennispark ligt met voldoende speelmogelijkheden in een prettige, relaxte sfeer. 
Werkt de A2 als barrière? Laten we het eens aan enkele van de LTCM leden vragen die wel aan gene zijde van de A2 wonen.

Diana Vos, (woonde op loopafstand van LTCM en is in 2016 verhuisd naar de Meern)
Diana:” Ja, het is wel jammer dat we nu verder weg wonen, maar de club gaat ons toch wel erg aan het hart. Daarom zijn we lid gebleven. Onze jongste zoon van negen gaat zelfs, samen met een paar klasgenootjes, deelnemen aan het speciale jeugdprogramma van LTCM. 
We wonen nu ongeveer 7 km van de club maar zien dat niet als een probleem. Toen we nog in Maarssenbroek woonden speelde twee van onze kinderen hockey in de Meern. We rijden dus al zo’n 1½ à 2 jaar heen en weer. 
De A2 is voor ons gezin zeker geen belemmering. In de zomer gaan de kinderen op eigen gelegenheid en als het wat sneller donker wordt, dan brengen we ze. Het is ongeveer een half uur fietsen. 
We weten natuurlijk niet hoe het in de verre toekomst zal gaan, maar voor ons is LTCM heel bijzonder. Het is klein, gezellig. Je kent er iedereen en je kunt eigenlijk altijd tennissen. Ik vind het heerlijk en ook de kinderen voelen er zich thuis. Zoals tijdens de LTCM winterbarbecue met de kerst. We zaten toen midden in de verbouwing van de keuken. Toen zeiden we kom we gaan lekker barbecueën, de kinderen vermaken zich er goed. De jongste zei:” je mag daar alles”, en ze komen vriendjes van school tegen. Het is gewoon altijd leuk om daar heen te gaan”.

Alex van der Zouw, (woont in Terwijde en is drie jaar lid van LTCM)
Alex: “Ik kreeg een vriendin in Maarssenbroek en die was lid van LTCM. Ik wilde eigenlijk ook wel weer gaan tennissen. 
De afstand was voor mij geen belemmering. Ik ben met 10 minuten van mijn huis op de tennisbaan. Je rijdt door Vleuten, de brug over en twee keer naar rechts en je bent er. Ik zou zeker de mensen die in Terweide wonen aanraden ook even de A2 over te steken en bij LTCM te gaan kijken. Wellicht is voor sommige mensen de A2 een psychisch obstakel, maar voor de afstand hoef je het niet te laten. 
LTCM is een kleine compacte vereniging waar je vrij snel mensen leert kennen. Bij LTCM hebben ze bijvoorbeeld de wekelijkse toss-avond waar iedereen kan binnen lopen en niemand zal vragen wat kom jij hier doen en ook de ‘tennis-app’ is een handig hulpmiddel om mensen te leren kennen en zelf ook te kunnen tennissen”.

Maurice Meyer, (woont al 17 jaar in Vleuterweide en is 18 jaar lid)
Maurice:”Mijn broer Mike tenniste hier al een jaar eerder. Zelfde speelde ik hier al vanaf het eerste jaar competitie en dat was een heel leuk clubje bij elkaar. Ondanks dat ik bij LTC Vleuten/de Meern om de hoek woonde ben ik toch gebleven toen mijn competitieteam uit elkaar viel en ik moest overstappen naar een nieuw team. Je kunt hier namelijk altijd tennissen. Op welk moment van de dag je ook kiest. De sfeer bij Ltcm is heel gemoedelijk en niet zo competentief als bij sommige andere verenigingen. Ik ga meestal met de fiets naar de tennisbaan en doe daar zo’n 12 minuten over. De A2 is absoluut geen belemmering, de afstand sowieso niet. Ik spreek wel eens mensen bij mij uit de buurt en die vragen dan Maurice, jij tennist toch ook? Ik vertel dan dat ik bij LTCM tennis, net over de A2. Maar ja, veel mensen gaan dan toch kennelijk liever om de hoek tennissen alhoewel daar een wachtlijst is. Misschien moet ik eens vragen waarom die mensen die op de wachtlijst staan dan niet zo lang bij LTCM komen tennissen? Ja dat is een goed idee. Zal ik ze de volgende keer eens voorstellen.


Maurice en Mike tijdens de zaterdag competitie

2 gedachten over “Tennissen over de A2 – Who’s afraid of the A2”

  1. De A2 is idd een barrière als je graag wilt dat je kind zelfstandig (en met vrienden) naar de sport kan fietsen. Het cynische is dan dat ouders dat dan weer gaan oplossen door zelf de kinderen met de auto te gaan brengen waardoor er nog meer autoverkeer (barrières) zijn. Overigens gaat het niet zozeer om de auto’s zelf, maar meer dat de brug over de A2 onbewoond gebied is wat het minder sociaal veilige (lijkt te) ma(a)k(t)en.

  2. Overdag is het stuk Maarssen, Leidsche Rijn prima te doen, feitelijk hebben ze qua verkeer te maken met één drukke oversteek, onderaan de brug. Verder is het lint op de dag een heel veilig gebied om deze afstand af te leggen op de fiets. Vanaf een bepaalde leeftijd, dit realiseer ik mij.
    20 minuten, 25 minuten en je bent in Maarssenbroek. Voor sportieve volwassenen geld dit zeker, voor hen zou het stukje fietsen geen obstakel moeten zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].