Blog: Technologische snufjes

Ok, het is een beetje gek. Maar volgens mij inmiddels ook heel normaal: Smartphonegebruik op het toilet. Het is niet erg mindful maar ook mij niet vreemd. Het is op zich natuurlijk van alle tijden om te lezen op het toilet. Alleen zijn papieren kranten tegenwoordig uitstervend. Dus vanuit dat oogpunt niet vreemd.

Maar die apparaten hebben ons tegenwoordig meer te bieden dan het lezen, een puzzeltje maken of een vliegtuig vouwen, zoals de kranten van vroeger. (Bij mij hield het daar tenminste wel op. Voor dat andere gebruikte ik gewoon wc papier). Dus we lezen onze mail, werken de social media bij, appen met de buuf, of spelen een spelletje. Dingen die eigenlijk heel gewoon zijn geworden. Maar van de week deed ik iets waarvan ik me realiseerde dat het toch een beetje bizar is dat ik het gewoon vind. Ik zat te bankieren op de wc!

Zoals vaak voelde ik me opgelucht na het toiletbezoek. En die opluchting was tweeledig. Aan de ene kant het soort verlichting dat de oermens al kon ervaren na het droppen van de boodschap. Maar daarbij ook het fijne gevoel dat er een klusje afgevinkt kon worden. De administratie. En het drong tot me door dat dit toch wel ver ging: administratie op de wc!!!

Ik moest denken aan de onlangs overleden Chriet Tutulaer en zijn Wondere Wereld. Toen ik kind was (en we bankoverschrijvingen deden door een papiertje in te vullen en in te leveren bij de bank) smulde ik van zijn technologische toekomstvoorspellingen. En vooral zijn Huis van de Toekomst. Chriet liet zien dat we ons bad vol zouden lopen en de verwarming en verlichting aan zouden zetten terwijl we onderweg waren naar huis. Het leken me toen toch sprookjes en iets voor een hele verre toekomst. Maar nu leef ik in de toekomst van Chriet. En Mijn Lief houdt van gadgets. Dus ik kan nu vanuit de bioscoop mijn licht thuis aan doen. Of uit. Wat uitermate grappig is als ik met vriendinnen in de bios ben en mijn mannen thuis zitten. Vanaf de camping in Frankrijk kunnen we zien of onze zonnepanelen thuis nog een beetje opbrengst hebben. Sinds kort staat er een futuristisch bolletje op de keukentafel die, mits we de juiste bevelen geven, apparaten aanstuurt, kan vertellen of het gaat regenen en of mijn puberzoon nog nieuwe cijfers heeft gehaald op school.

Naast het Huis van de Toekomst, bedacht Chriet ook het Kantoor van de Toekomst en het Ziekenhuis van de Toekomst. En ik denk dat zijn sprookjes inmiddels allemaal uitgekomen zijn. De Wc van de Toekomst kwam niet in het rijtje voor. Voor zover ik weet. Ik denk dat dat zelfs Chriets voorstellingsvermogen te boven ging. Zelf zie ik vooral mogelijkheden in aanpassingen van de pot. Want behalve dat die nu zwevend is, is die wel achtergebleven in ontwikkeling. Ik verwacht binnen enkele jaren meetapparatuur die onze output analyseert. En de uitkomst bij alarmerende resultaten direct doorstuurt naar onze huisarts. Die dan belt (als we dat nog doen) met de boodschap: “Mevrouw Koppelaar, tenzij u gisteren rode bieten heeft gegeten, wil ik u graag z.s.m. zien op mijn spreekuur”.

Daarnaast zie ik voor de toekomst vooral dat er een nieuw soort zorgverlener op zal staan. Want de technologie gaat te snel voor de evolutie. En als Mijn Lief morgen de benen neemt, gesteld dat hij zijn gadgets achter laat hier, dan denk ik dat ik me nog 2 weken red in huis. Zodra er updates nodig zijn, er een stroomstoring is geweest, of anderszins een apparaat begint te weigeren, ben ik onthand. En zit ik voor je het weet rooksignalen uit te zenden naar de bank met een kaarsje op het toilet. Omdat mijn bankapp niet werkt en ik het licht niet aan krijg.

Ingrid Koppelaar

LEES HIER ALLE BLOGS VAN INGRID

1 gedachte over “Blog: Technologische snufjes”

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven