raum logo
 Foto: Regio Leidsche RIjn

Samen bouwen op de BAUPLAATS bij Berlijnplein

21 mei 2017 17:01  Redactie  1 reactie

Het is 20 mei, de dag van de bouw én het honderdjarig bestaan van de kunststijl van Mondriaan, ook wel De Stijl genoemd, wordt gevierd. RAUM, een collectief voor creativiteit, kunsten en het dichterbij elkaar brengen van de bewoners, vond het dus een mooie dag om het bouwfestival BAUPLAATS op het Berlijnplein te organiseren.

Op het plein staan allerlei kraampjes, van links naar rechts: een ‘’gereedschapperij’’, ‘’zagerij’’, ‘’timmerij’’ en tot slot een ‘’ververij’’. ‘’’De entree is gewoon gratis, hoor!’’, zegt een mevrouw tegen een moeder met twee kinderen. De klanten die het plein op lopen krijgen vervolgens uitleg hoe alles te werk gaat. Deze uitleg begint bij de ‘’gereedschapperij’’, waar een meneer samenvattend uitlegt hoe het proces in elkaar zit. ‘’Jullie beginnen met vormpjes zagen, deze timmeren jullie vervolgens mooi vast zoals jullie willen en tot slot kunnen jullie deze verven.’’, vertelt de meneer bij de ‘’gereedschapperij’’. ‘’Veel plezier nog!’’

De kinderen zijn vrolijk bezig met zagen en hun ouders kijken naar de toren die in het midden van het plein staat. ‘’Daar worden uiteindelijk jullie kunstwerken op gezet!’’, vertelt een moeder aan haar zoon. De zoon reageert vrolijk terug en loopt vervolgens naar de ‘’timmerij’’ om de gezaagde vormpjes aan elkaar vast te timmeren.

De kinderen die uiteindelijk bij de ‘’ververij’’ staan, krijgen de instructie om de kunstwerken te schilderen zoals Mondriaan het vroeger deed. ‘’Hier kun je zien hoe het er ongeveer uit moet zien, dit noemen we De Stijl.’’, vertelt een zogenaamde ‘’opzichter’’ aan een jongen, terwijl hij wijst naar foto’s van Mondriaan zijn kunstwerken. ‘’Klaar!’’, roept een meisje terwijl ze trots naar haar kunstwerkje kijkt. De opzichter kijkt naar verbaasd naar het kunstwerk. ‘’Deze gaan we aan de toren ophangen! De toren blijft een maand lang staan, dus genoeg tijd om het te bezichtigen!’’

Geschreven door: Marco Kunkels. Foto: Nina Stefanovski, Hogeschool Utrecht

Lees hier alle artikelen over het RAUM project

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

1 reactie

  1. Bea van Saaze

    Wij zijn even langs gefietst… zag er erg gezellig uit! En wat een resultaat, zo leuk! Top actie!


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website