Bewoner in beeld: Abel Tattje, initiator Bio Markt Leidsche Rijn

De in Pieterburen geboren Abel Tattje is eigenaar van Metaal Kathedraal te Leidsche Rijn en initiator van de nieuwe maandelijkse Bio Markt die in mei van start is gegaan.

Abel Tattje groeide op in een commune in Pieterburen. Een groep jongeren die een woongemeenschap stichtten in een leegstaande boerderij. Abel herinnert zich die periode als een tijd waarin hij veel buiten speelde en een fijne jeugd genoot. “Het waren ambitieuze jongeren die op een andere manier in het leven probeerden te staan”, zegt Abel. “Toch verloren ze zichzelf in relatieperikelen.”
Op zestienjarige leeftijd verhuisde Abel naar Amsterdam waar hij ging studeren. Vier jaar later werd hij vader. Via zijn werk kwam hij in aanraking met antieke bouwmaterialen en decorbouw. Deze ervaringen legden de basis voor de start van zijn eigen succesvolle verhuurbedrijf in rekwisieten, Tattje Verhuur.

Foto: Jean van Lingen

Nu is Abel eigenaar van Metaal Kathedraal, de oorspronkelijk Rooms-Katholieke Kerk van de buurtschap Oudenrijn bij De Meern. Dit gebouw huisvestte in 1941 een zijspanfabriek en vanaf 1977 een metaalfabriek. In 2011 nam Maureen Baas, partner van Abel, het initiatief tot oprichting van Metaal Kathedraal. In samenwerking met kunstenaars renoveerden ze het pand en creëerden een creatief en ecologisch centrum. Metaal Kathedraal biedt een podium voor innovatievelingen, uitvinders en kunstenaars. “Het is een bruisende, dynamische broedplaats voor cultuur en ecologie, een plek die na vijf jaar steeds meer zijn richting en identiteit vindt”, zegt Abel. Voorheen werden voornamelijk ateliers voor kunstenaars gemaakt. Momenteel zijn die werkplekken er nog steeds, maar staat cultureel ondernemerschap centraal. De B.V. combineert commercie met het culturele, maatschappelijke vlak. “Dat is pionieren”, zegt Abel. “Handvatten en richtlijnen zijn er niet, die creëren we zelf. Dat betekent heel hard werken, veel vallen en opstaan. Kleine en grote successen boeken.”

Het idee voor de Bio Markt ontstond bij Abel doordat voedsel een belangrijke plek inneemt in de missie en visie van Metaal Kathedraal. “Voedsel bepaalt voor een groot gedeelte wie en wat je bent.” Daarnaast verbaasde Abel zich erover dat in Leidsche Rijn, de grootste nieuwbouwwijk van Nederland, nauwelijks biologisch aanbod was. Metaal Kathedraal kan met een biologische markt aan die behoefte gehoor geven. “Ik wil iets geven aan deze wijk. Namelijk lekker en gezond voedsel.”

Abel ziet de ontwikkeling van de nieuwe Bio Markt positief in: “Een mooie, groeiende markt met een aanbod van verse, biologische producten aangevuld met bijpassende initiatieven die de ideologie van Metaal Kathedraal uitdragen. Zo wordt de markt ondersteund met biologische horeca vanuit Stadsherberg Boelens.” De herkomst van de producten die worden aangeboden op de markt en in de herberg komen overeen met Abels persoonlijke ideaal: een wereld waarin respectvol en gezond wordt omgegaan met milieu, dier en mens. “Ik doe niet graag zweverig, maar we mogen ons best beseffen wat voor enorme cadeaus we krijgen van Moeder Aarde.”

De Bio Markt vindt elke eerste zondag van de maand plaats op het landgoed van Metaal Kathedraal, Rijksstraatweg 20 te Leidsche Rijn. De volgende markt is zondag 4 juni.

Lees hier alle eerdere verhalen  van ‘Bewoner in beeld’

Geschreven door: Linda Eversteijn
Foto: Jean van Lingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.