Blog: Rekenmachine

Zijn hand grijpt al naar de rekenmachine. Dan kijkt hij op en ziet mijn blik. ‘Euh…’ Hij kijkt weer naar zijn schrift en ik hoor zijn hersenen kraken. Een 5 HAVO-leerling met wiskunde B in zijn pakket rekent 4 keer 7 uit.
Al jaren hamer ik op hoofdrekenen in plaats van uit gemakzucht naar de rekenmachine grijpen. Logisch, zal iedereen zeggen die net zoals ik old school is opgeleid. Dit soort simpele dingen hoor je toch uit je hoofd te kunnen. Dat is beter. Dat hoort gewoon zo. Ik verbaas mezelf erover dat ik me nu pas afvraag: Maar waarom eigenlijk?

Vaak hebben leerlingen deze vraag aan mij gesteld. En altijd had ik een antwoord klaar. En laat ik nu toch de antwoorden die ik vol overtuiging in de rondte strooide niet meer zo overtuigend vinden. Want waarom zou je als kind van deze tijd met zoveel techniek tot je beschikking nog moeten kunnen hoofdrekenen?
Het meest praktische antwoord wat ik klaar had was dat hoofdrekenen sneller is. Dat kan zo zijn wanneer je aanleg voor cijfers hebt, goede uitleg krijgt en de motivatie hebt om te oefenen, te oefenen en nog eens te oefenen. Om een lang verhaal kort te maken: Ik kan niet van een leerling verwachten dat hij of zij deze mazzel heeft. Het kan voor mij wel sneller zijn, voor iemand anders hoeft dat niet te gelden.


Advertentie:

Tweede argument voor hoofdrekenen: Er is niet altijd een rekenmachine in de buurt. Oké. Laten we het daarover in de tijd van smartphones maar niet hebben. Al komt dat de snelheid nou weer niet.. Nee laat maar.
Derde argument: Hoofdrekenen verbetert je gevoel voor getallen. Ik heb hier nooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan overigens. Toch denk ik dat het zo is. Spelen met getallen, zien wat er gebeurt wanneer je optelt en vermenigvuldigt. Ervaren hoeveel groter of kleiner getallen kunnen worden door een simpele bewerking of hoe ze juist amper veranderen. Ik word er al vrolijk van wanneer ik het opschrijf. Maar dat ben ik. En anderen zitten anders in elkaar. Waarom zou je gevoel voor getallen nodig hebben? Tsja…
Het is wel zo dat hoofdrekenkunst zorgt dat ik in winkels snel prijzen kan inschatten. Wat dat paar schoenen kost met korting. Of wat het voordeligste amandelmeel is wanneer er zes verpakkingen in allemaal verschillende hoeveelheden naast elkaar staan. (Overigens, ik heb nog steeds geen betaalbaar amandelmeel gevonden. Tips welkom!) En ja, al die dingen kunnen ook met behulp van een rekenmachine.
Nu is 4 keer 7 wel iets wat je wat mij betreft als wiskunde B-leerling wel moet weten. Dat valt voor mij als wiskundige in de categorie weten wat ‘brood’ in het Engels is. Basiskennis dus. Maar niet iedereen hoeft een wetenschappelijk artikel over artritis bij muizen in het Engels te kunnen bevatten.
Ik kom er niet helemaal uit. Mijn gevoel roept nog steeds heel hard dat een mens moet kunnen hoofdrekenen. En wat 4 keer 7 betreft is mijn verstand het met mijn gevoel eens. Maar schuilt er nou zoveel kwaad in als iemand voor 12 keer 27 de rekenmachine pakt? Ik weet het niet. Ik weet wel dat ik hoop dat mijn leerling een inschatting kan maken wat het ongeveer zou moeten zijn. Zodat hij niet afgezet wordt als hij op de markt twaalf artikelen van 27 euro koopt.
Mijn leerling komt in beweging. Hij veegt de zweetdruppeltjes van zijn voorhoofd en kijkt me triomfantelijk aan. ’28!’ Pfoe, ik kan rustig slapen vannacht.

 

Annemarie

Lees hier alle blogs van Annemarie

4 reacties op “Blog: Rekenmachine”

  1. Berry Schoonhoven

    Hoi Annemarie,

    Vorige week heb ik me ook erg verbaast bin Anafora in het Maximapark. Daar was een evenement levende beelden en buiten stond Anafora frisdrank en ijs te verkopen. Wij kochten 2 ijsjes van a 1.50 en een blikje Cola van 2 euro het eerste wat het meisje deed was een rekenmachine pakken ….. en geloof me of niet maar er kwam een verkeert bedrag uit. Dus ik al geirriteerd zeggen dat het niet goed is en op een kleutermanier zeggen 1.50 +1.50 is 3.00 en 2 = 5.00 euro. Gelukkig moest ik pinnen en heb netjes 2.50 afgerekend want ook dat was te moeilijk. Dit is onze toekomst….. help!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.