Blog: Muziek als bindmiddel voor mensen

14 juni 2017 14:50  Redactie  Reageer

Doet muziek wat met jou? Kun je geraakt worden door een liedje?
Wie denkt zonder muziek te kunnen, weet vast niet wat-ie mist.
Want muziek is niet alleen goed gebleken voor je hersenen, maar ook voor het leggen van contacten.

Zelf kan ik niet zonder muziek. Het doet me wat. Ik voel me er goed bij. Ben ik gehaast, dan hoor ik graag rustige muziek. En ben ik wat afwezig, dan kan ik actief worden door een liedje dat me raakt. Het is ook mooi om zelf muziek te maken. Ik zing bijvoorbeeld graag. Maar nog liever zing ik met iemand sámen. Of in een groep. Dat is genieten, omdat je samen letterlijk op dezelfde golflengte zit. Muziek verbindt mensen.

Zo zing ik al ruim twintig jaar met plezier bij Close Focus. Close harmony muziek, 4- tot 8-stemmig zonder begeleiding. Dat vraagt wel de nodige oefening, maar wat een voldoening als het dan mooi klinkt! Met regelmaat verzorgen we optredens. Behalve dat we zelf genieten van onze hobby, maken we dan ook anderen blij met ons concert. Het doet zichtbaar wat met mensen en dat geeft mij energie.

Als sociaal makelaar bij Welzaam verbind ik mensen met elkaar en dat doe ik ook graag via muziek. Laatst hadden we in de Cultuurcampus een muzikale middag in het kader van Vitaal Oud Worden. Voor je vitaliteit blijkt muziek namelijk net zo belangrijk te zijn als bewegen. Professor Erik Scherder vertelde dat is aangetoond, dat muziek de motorische hersengebieden activeert, óók als je er enkel naar luistert. Muziek stimuleert emoties en roept reacties op.

Voor de pauze werd met aandacht geluisterd naar mooie, licht klassieke muziek met piano, viool en zang. Na de pauze zongen we samen bekende liedjes. Ik heb benadrukt dat hierbij enthousiasme belangrijker was dan zuiver zingen. Iemand vertelde mij na afloop dat ze vroeger nooit mocht zingen, maar nu lekker had meegedaan en had genoten van de middag. Samen muziek maken is een prima bindmiddel tussen mensen en een welkome activiteit voor velen, ook voor mensen die alleen willen komen luisteren.

Als sociaal makelorganisatie organiseert Welzaam niet zelf, maar we werken en denken graag mee om mooie dingen voor elkaar te krijgen. Wie belangstelling heeft om zelf met regelmaat gezellige muziekmiddagen te organiseren, laat het me weten! Ik ben Irene Franssen, sociaal makelaar bij Welzaam. (irenefranssen@welzaamutrecht.nl / tel. 06 – 39563943)Advertenties:


Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website