Bewoner in beeld: Marjolijn Vendrig van het initiatief ‘Vleuten Schoon’

Blikjes, peuken en waterflesjes belanden dag in dag uit op straat en in de natuur. Marjolijn Vendrig was daar vier jaar geleden behoorlijk klaar mee en besloot het initiatief ‘Vleuten Schoon’ te starten. Inmiddels een begrip in Vleuten.

“Ik ergerde me al een tijdje aan al dat zwerfafval en wilde daar graag iets tegen doen. Een vriendin van me is makelaar, zij wilde me wel helpen. Aan de kapstok van NL doet, ontstond daar de eerste versie van Vleuten Schoon. Het was een gezellige dag waarbij we met veertig man, prikstok en vuilniszak op pad zijn gegaan. Het eindpunt was de snackbar, daar hebben we met z’n allen nog genoten van een frietje.”

Twee jaar geleden was de makelaar-vriendin echter niet beschikbaar op de dag van NL Doet. Vendrig stuitte op de landelijke opschoondag. “Dat was eigenlijk nog leuker. Op die dag zijn er meer dan honderdduizend mensen in heel Nederland tegelijk hun woonplaats aan het schoonmaken. Toevallig was ik dit jaar vroeg met de aanmelding, dus we kregen extra veel aandacht van de organisatie.”

Het realiseren van dit evenement had nog heel wat voeten in de aarde. “Je moet op een plek verzamelen, je moet op een plek eindigen. Bus en aanhanger zijn nodig, om het afval te vervoeren. Ik kon het wel organiseren, maar niet alleen.”

Jaarlijks komt dezelfde groep aan mensen meehelpen met de schoonmaakdag.“Het wordt wel steeds bekender. Dat vind ik fijn, het zorgt voor een stukje bewustwording. Na zo’n ochtend puinruimen, denk je wel drie keer na voordat je je afval op straat gooit. Toevallig zag ik gister een vrouw die met haar dochters op pad was. Zij pakte afval van de grond en dat gaf me echt een goed gevoel.”

In het dagelijks leven is Vendrig namelijk ook bezig met het schoon houden van onze planeet. “Ik kan slecht tegen verspilling. Op het werk heb ik meerdere vuilnisbakken neergezet, zodat afval kan worden gescheiden. Als mensen dat dan niet doen, wijs ik ze daar op.”

Vendrig is groot fan van Boyan Slat, de inmiddels 22-jarige student, die een mechanisme ontwierp waarmee meer dan zeven miljoen ton kilo aan afval uit de oceaan opgeruimd kan worden. “Ik volg hem op de voet. Wat één iemand kan bereiken door tegendraads te denken. Zo mooi en inspirerend.”

Zo is Vendrig ook ooit in haar eentje begonnen en bereikt ze nu jaarlijks met veertig vrijwilligers een schoon dorp. “Het liefst zou ik natuurlijk nog meer mensen hebben. Maar het is elk jaar weer een leuke ochtend, waarin verbinding centraal staat. Ik vind het een succes. Het geeft me een positief gevoel.”

Geschreven door: Mariska Meijvogel, Hogeschool Utrecht
Foto gemaakt door: Annemieke Kok/Smeltwater

3 gedachten over “Bewoner in beeld: Marjolijn Vendrig van het initiatief ‘Vleuten Schoon’”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.