Jeremie in Utrecht – een brug verhuist, een station komt terug

Jeremie in Utrecht is de titel van het boek dat voormalig hoofd Stedenbouw van de gemeente Utrecht, Kees Visser en Johan de Boer, voorzitter van de Vrienden van het Máximapark over de ruim 100 jaar oude Jeremiebrug hebben samengesteld. De brug en de nabijgelegen spoorweghalte waren genoemd naar een Franse Hugenoot die in de 17de eeuw zijn land ontvluchtte.
Het boek gaat niet alleen over de geschiedenis van die brug maar ook over de omgeving waar dit monument bijna 100 jaar lag en de nieuwe plek waar de brug nu ligt: De Alendorperweg te Vleuten in het hart van het Máximapark en het boek vertelt over het vertrek van het oude en de komst van het nieuwe station Vaartsche Rijn.

Kees Visser, die al vele boeken schreef over Utrecht en zijn historie, heeft de afgelopen maanden een uitgebreide zoektocht door de geschiedenis van dit bijzondere Utrechtse monument gemaakt met als resultaat een fraai en boeiend boek over het wel en wee van Jeremiebrug. Honderd jaar lang overbrugde deze de Vaartse Rijn, en nu over Vikingrijn.
In het boek staat de geschiedenis opgetekend van de Zuidpoort en omgeving, de plek waar de Jeremiebrug vanaf 1912 tot april 2011 dienst heeft gedaan. Ook komt de geschiedenis van het spoor uitgebreid in het boek aan bod. De brug moest wijken vanwege de uitbreiding van de sporen aan de zuidkant van Utrecht CS en de bouw van station Utrecht Vaartsche Rijn. Hij maakte plaats voor nieuwe sporen en een Randstadspoorstation. Door toedoen van de Vrienden van het Máximapark is de brug, in afwachting van betere tijden, niet terecht gekomen op een opslagterrein maar herbouwd over de Vikingrijn in het Máximapark. Daar is de brug vakkundig herbouwd en fungeert als een soort toegangspoort van De Binnenhof, het centrale deel van het park.
Naast al deze verhalen uit verleden en heden van de brug is het boek rijk geïllustreerd met historische foto’s, kaarten en foto’s van de herbouw van de brug. In het boek wordt ook onthuld dat De Vrienden in het zuidelijke landhoofd een tijdcapsule hebben achtergelaten waarvan de plaats met een markering in het beton is aangegeven.

Kees Visser en Johan de Boer werkten eerder samen aan boeken over de Twijnstraat en de Museumwerf Vreeswijk. Ook maakten zij deel uit van het redactieteam dat in 2004-2005 de 18-delige serie Achter Utrechtse Gevels maakte.

Op 25 juni 2017 is het precies 20 jaar geleden dat Adriaan Geuze de prijsvraag won voor de aanleg van het Centrale Park in Leidsche Rijn. Deze memorabele datum is uitgekozen voor de presentatie van het boek Jeremie in Utrecht.
Het boek is een initiatief van De Vrienden van het Máximapark en wordt uitgegeven bij Stichting de Plantage. Vanaf 25 juni is Jeremie in Utrecht verkrijgbaar in de boekhandel; het boek kost € 12,50.

4 gedachten over “Jeremie in Utrecht – een brug verhuist, een station komt terug”

  1. Jan Tienhoven

    Honderd jaar lang overbrugde deze de Vaartse Rijn, en nu over Vikingrijn.
    Dat water is de KRuisvaart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven