Blog: Superwoman doet het allemaal zelf, toch?

17 juni 2017 19:28  Redactie  1 reactie

Op de hoek van mijn bureau ligt een flinke stapel papier. Allemaal klusjes die nog op me liggen te wachten. Wat zal ik doen? Gewoon stug doorploegen, totdat ik alles heb gedaan wat ik heb beloofd? Superwoman doet het allemaal zelf. Toch?

In mijn werk ontmoet ik regelmatig mensen die ook voor deze keuze staan. Alleen gaat het dan niet om klusjes die gedaan moeten worden, maar om een zieke naaste die aandacht en zorg nodig heeft. Door de vergrijzing en de hogere drempel naar betaalde zorg of opname, is de druk op mantelzorgers toegenomen. Vooral mensen die bijvoorbeeld zorgen voor een partner met dementie, hebben een zware taak. Op de Dag van de Mantelzorg in Castellum Hoge Woerd, het jaarlijkse evenement voor mantelzorgers, sprak ik een mevrouw die voor het eerst haar man bij haar zoon had ‘geparkeerd’, zodat zij een dagje weg kon. Ze genoot van het evenement en ging met extra energie weer naar huis.

(U in de Wijk Leidsche Rijn maakte een reportage op die Dag van de Mantelzorg)

Doorploeteren
Gewoon doorploeteren is vaak de meest voor de hand liggende optie. Wie moet het anders doen? Delegeren kost vaak toch meer energie dan het gewoon zelf doen? Inderdaad, totdat je overspannen raakt of anderszins instort.

Collega Pia Putman van Steunpunt Mantelzorg Utrecht probeert de drempel naar respijtzorg te verlagen. Respijtzorg staat voor mogelijkheden om de zorg even uit handen te geven. Pia: “Mantelzorgers zijn onvoldoende bekend met het aanbod. Mensen ervaren ook psychologische drempels. Immers, ze hebben beloofd voor de ander te zorgen in goede en kwade dagen, tot de dood ons scheidt. Ze hebben het idee dat ze de partner de deur uitdoen als ze vervangende zorg regelen. Of de partner zegt: ik wil graag dat jij voor me zorgt. Ook zijn er financiële en administratieve drempels; opvang kost soms geld, en dat kan niet iedereen betalen. De regelgeving rond respijtzorg is soms ingewikkeld.”

Helpende handen
Zorg je voor een zieke naaste? Het buurtteam aan de Burgemeester Verderlaan kan met je meedenken over manieren waarop je de zorg ook op de lange termijn kunt volhouden. Op www.ugids.nl/respijt vind je uitleg en adressen waar je terecht kunt voor vervangende zorg.

En ik? Ik ga maar eens wat klusjes uitbesteden.


Advertentie:

Advertenties:

1 reactie


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website