Opvallend veel restafval in Terwijde

De Gemeente Utrecht is in 2015 de campagne “Het Nieuwe Inzamelen” begonnen, om het scheiden van afval te stimuleren. Terwijde was een van de eerste wijken waar het project werd uitgevoerd. Toch blijken bewoners van Terwijde nu nog steeds veel afval bij het restafval te gooien. De oorzaak hiervan is onduidelijk.

Afvalscheiding stimuleren
Het Nieuwe Inzamelen is een campagne van de Gemeente Utrecht, dat ervoor moet zorgen dat inwoners van de gemeente hun afval vaker scheiden. Om dit doel te bereiken, biedt de gemeente kliko’s aan voor papier-, plastic-, en organisch afval. Restafval kan voortaan slechts in ondergrondse containers gedeponeerd worden.

235 Kilo restafval
Terwijde blijft echter ver achter bij andere wijken waar Het Nieuwe Inzamelen is ingevoerd. Een gemiddelde inwoner van Terwijde zamelt veel meer restafval in dan andere wijken: wel 235 kilo per jaar. Dat is bijvoorbeeld ruim twee keer zo veel als in Tuindorp. Bovendien lieten bewoners van Terwijde in de gemeenteraad hun onvrede over de nieuwe kliko’s blijken. Zij vinden dat ze te veel ruimte innemen en het aangezicht van de straten vervuilen.

Onduidelijkheid
Volgens Wethouder Kees Geldof scheidt Terwijde wel degelijk meer papier en plastic dan voorheen. Het verschil met de andere wijken, is dat er Terwijde nog steeds veel restafval is. Het is volgens Geldof onduidelijk waarom. Matthijs Sienot (D66) denkt dat het komt doordat de wijken onderling verschillen en de gemeente daar niet goed op inspeelt. In sommige wijken voelen mensen zich minder geïnformeerd door de gemeente, waardoor ze niet precies weten wat wel en wat niet in een kliko voor plastic mag.

Oplossing
Kees Geldof wil dat Terwijde meer gestimuleerd wordt om hun afval te scheiden. Dit wil hij bereiken door afvalscheiding daar nog meer onder aandacht te brengen. Bovendien voert de gemeente een tevredenheidsonderzoek uit, om zo een goed beeld te krijgen over wat er goed is aan Het Nieuwe Inzamelen en wat er verbeterd kan worden aan de afvalscheidingssystemen. Want afvalscheiding is essentieel: door het scheiden van afval gaan er minder waardevolle grondstoffen verloren en wordt er minder restafval verbrand. Dit bespaart kosten voor de verbranding en boven alles is het beter voor het milieu.

36 gedachten over “Opvallend veel restafval in Terwijde”

 1. Ik woon nu sinds kort in Leersum, daar hebben we 4 kliko’s! Ja het neemt ruimte in maar beter voor het milieu en maakt het scheiden toch makkelijker! En de afvalwijzer app laat precies zien wat in welke kliko moet!

 2. Als de Gemeente nu eens zorgde dat er meer bakken werden geplaatst bv voor glas…karton enz Ik denk dat er dan al veel meer gescheiden wordt.Alleen bij Winkelce tra werkt niet! Ik ben al wat ouder en zie me niet elke keer met glas enz daar naar toe gaan! Te ver en heel onhandig.En KLIKO’S ontsieren inderdaad de woonomgeving .We willen toch allemaal graag in een plezierige omgeving wonen? KOM UTRECHT DOE DAAR WAT AAN!

  1. Je moet toch naar de winkel voor boodschappen, wat voor moeite is het dan om je glaswerk in de bak te gooien?? Dat heeft niks met ouder worden te maken maar naar mijn inziens met luiheid!

   1. Wellicht is het een verbetering om niet direct te tutoyeren, en iemand die een oorzaak van een probleem schetst niet direct als lui weg te zetten. In de toekomst zult u ondervinden dat ouderdom wel degelijk met beperkingen komt.

  2. Ik ben 75 jaar en ik doe geen boodschappen in het Winkelcentrum.Bestel mijn boodscappen via Int, omdat ik heel slecht ter been ben Ikben heus niet de enige die zo’n probleem heeft.In het vervolg beter nadenken!!

  3. Ik zal hier nog een keer op reageren: Ik ben alleen…Mijn familie woont buiten de stad.Als ik de uren vraag of ze mijn afval mee willen nemen, doen ze dat heus wel.Maar op den duur begint dat tevervelen en merk je dat ze het liever niet doen! Dit heeft allemaal niets met luiheid if regelen te maken! Dat vind ik erg kort door de bocht! Niet alle mensen zijn zo SOCIAAL zoals u blijkbaar van u zelf vindt.Ik kan uitstekend met mijn buren overweg! Als deGemeente vindt dat er minder Restafval moet komen, zijn zij de aangewezen persoon om voorzieningen te treffen. Per slot van rekening verdienen zij hieraan.En is het zoveel gevraagd om meerdere bakken te plaatsen? Plaatsenze die bakken..zul je zien dat alles veel beter gaat.Dus mevrouw dit heeft niets met luiheid te maken vind ik of gemakzucht!!Voor mij is deze discussie gesloten!

  4. Nou ik ben idd heel SOCIAAL! Als mijn oudere buren mij zouden vragen om het glaswerk mee te nemen dan doe ik dat. Met plezier!!
   Maar ja misschien beter idd de discussie te stoppen!
   Vind het vervelend dat u slecht ter been bent en dat u buren het vervelend vinden om u altijd even te helpen met ‘kleine klusjes’

   1. Schreeuwen getuigt niet van sociaal gedrag. Maar gelukkig vousvoyeert u hier wel. Nu nog accepteren dat we niet in sprookjesland leven, maar een maatschappij waar iedereen voor zichzelf dient te zorgen.

   1. Awwww, daar is ie dan: het excuus! De buren van mevrouw zouden ook wel willen helpen hoor, maar werk he? Kan niet…

  5. Bij het winkelcentrum zijn bakken regelmatig vol. Daarnaast is de bak voor oud papier lastig om dozen ed in te doen vanwege kleine opening. Als derde zijn er veel opstartproblemen bij het ophalen van afval bij ‘nieuwe’ bebouwing. Verbeterpuntjes misschien voor de gemeente?

 3. vleuterweide heeft geen plastic bak of zak . bak is afstand of ver weg . mensen is lui gewoon afval . vleuterweide heeft wel groen en afval meer niet jammer. harmelen is wel plastic zak op straat liggen ophalen vrachtauto !

 4. Een van de twee ondergrondse containers hier aan het eind van de straat ombouwen naar plastic container zou al enorm helpen. En scheelt een enorme kliko 😀 Glas en papier staat iets verder op, maar dat is nog wel te lopen.

 5. Ik heb al een tuin waar ik amper mijn kont in kan keren dus ga er niet ook nog eens 2 grote kliko s bij zetten! Vind die ene al erg genoeg! Of mogen we ze gewoon “buiten” de tuin plaatsen? N.b betaal ik huur voor dit stuk tuin en bepaal ik dus zelf of ik mijn tuin wil opvullen met kliko’s!

 6. Jammer van het nieuwe systeem . Veel zwerfvuil op straat . Mensen legen hun auto nu gewoon op straat , geen zin om eerst pasje te gaan halen .Een ondergrondse container is te weinig.

 7. Moet de gemeente meer containers voor gescheiden afval plaatsen. Staan hier 6! ondergrondse containers voor restafval in de straat en niet 1 voor gescheiden afval. Ga niet álles scheiden als ik het mee moet nemen naar een winkelcentrum!

 8. Mee eens Nienke. Hier in Nieuwegein ook. Al mijn vieze plastic bakjes van het eten zeker 2 weken in mijn berging zetten tot het opgegaald wordt. Als je plastic/blik ondergronds krijgt hou je bijna geen restafval over. Gewoon 1 vd 4 kliko’s van naam veranderen

 9. In Vleuten ook relatief weinig containers en ook niet op een handige plek. In mijn vorige woonplaats Alkmaar hadden veel vuilinzamelingsplekken een lossen en laden parkeerplekje. Bij Vleuterweide bijvoorbeeld is de container op een onlogische plek geplaatst.

 10. De schuld ligt bij de gemeente Utrecht.
  Er zijn heel veel ondergrondse containerplaatsen waar geen container in zit. Bij ons op vijfig meter al vier stuks! Doe daar een plastic-container in!
  Bewoners moeten ook meer op hun verantwoordelijkheden aangesproken worden.

 11. En dan gaat het gescheiden naar de afvalverwerking waar ze maar een klein deel echt kunnen recyclen. Er wordt nu al meer plastic gescheiden opgehaald dan ze kunnen gebruiken/verwerken. Dus hup vanaf daar een 2e keer de vrachtwagen in (extra transport/handeling en dus uitstoot) en hoppa zo de verbrandingsoven in. Laat ze eerst de recycling op orde maken voor er extra ingezameld wordt. Op de manier waarop het nu gaat wordt alsnog het overgrote deel verbrand en kost het alleen maar heel veel extra energie aan ophalen, scheiden en verplaatsen voor niks. We worden met z’n allen voor de gek gehouden, je denkt goed bezig te zijn en op het einde wordt de meerderheid alsnog verbrand 👎. Net als die rottige stadsverwarming die bij gestookt wordt met stookolie omdat de industrie waarvan de restwarmte gebruikt werd weg is.

 12. Het lijkt me logisch waar het probleem zit:
  – idd te kleine tuinen voor zulke grote kliko’s of appartement bewoners, die hebben daar ook weinig tot geen ruimte voor
  – te weinig afvalscheidingsstations of op veel plekken alleen restafval
  – de afvalscheidingsstations waar je wel papier in kwijt kan zitten vaak overvol waardoor er niets meer bij kan
  – winkeliers die altijd hun kartonnen dozen en gft allemaal in de restafval containers voor ons huis mieteren
  – kliko’s worden niet altijd geleegd als je ze buiten zet

  Je moet het de mens makkelijk maken!
  Ik heb al vaker wat bij de gemeente van bovenstaande wat gemeld maar er gebeurt niets mee. En nu signaleren ze het ineens als een probleem en willen ze er ‘onderzoek’ naar doen…. signalen al in een veel eerder stadium oppikken zou een stuk effectiever en goedkoper kunnen zijn.

 13. Waarom geen geneente collectief voor ( hak) bakombouwen en betere schoonmaakvoorziening? Ik denk dat dat ook al veel uit zou maken? Een ondergrondse plastic container vind ik ook een goede optie! Nu inderdaad te lang een stinkende bak voor de deur!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.