Wereldkampioen robotvoetbal geeft demonstraties op basisschool de Twaalfruiter

14 en 15 juni jl heeft Tech United van de technische universiteit Eindhoven een demonstratie robotvoetbal gegeven op basisschool de Twaalfruiter in Vleuten. Van kleuters tot groep 8, iedere groep was welkom om te zien en ervaren hoe voetbalrobots uit zichzelf kunnen overspelen, keepen en scoren. Het hoogtepunt van de demonstratie was een wedstrijdje mens tegen robot, waarbij een leerling (of leerkracht) op doel mocht en de robot een strafschop nam. Knap dat de robot vrijwel ieder schot op doel wist te raken.

Wouter Kuijpers van Tech United legt uit hoe de voetbalrobot zo goed kan scoren: hij heeft een camera aan boord, die registreert waar een tegenstander staat. Vlak voordat hij schiet, wordt er een foto gemaakt en weer de robot in welke hoek hij moet schieten. De voetbalrobots doen mee in de Middle Size League. In deze competitie voetballen twee teams van 5 robots die maximaal 52x52x80 cm groot zijn. Het voetballen gebeurt volledig autonoom; ze zijn geprogrammeerd om dit helemaal zelf te kunnen. Mensen mogen slechts de robots in en uit het veld halen. Wel is er een menselijke scheidsrechter, zijn beslissingen worden in een computer ingevoerd. Deze geeft de beslissingen (vrije trap, ingooi ect.) via draadloos netwerk aan de robots door.

Op basisschool de Twaalfruiter wordt veel aandacht besteed aan techniek- en computerlessen. De scholieren werken met een doorlopende leerlijn ICT met lessen social media, programmeren, games maken, presenteren en bloggen/vloggen. Op beide locaties hebben ze  de beschikking over een computerlokaal, zodat een hele klas tegelijk computerles krijgt. De school vindt het belangrijk om leerlingen enthousiast te maken voor ICT door ze met praktische en uitdagende lessen goed voor te bereiden op de toekomst. Door samenwerkingen aan te gaan met technische bedrijven/instellingen wordt het ICTonderwijs naar een nog hoger plan getilt.

3 gedachten over “Wereldkampioen robotvoetbal geeft demonstraties op basisschool de Twaalfruiter”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven